Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Behandling af PTSD

- Hvor skal vi banke på? Tilbuddene til veteraner er ikke ens, og det er svært at gennemskue, hvor man skal gå hen. Nogle går så måske hjem – andre går ud i skoven og gemmer sig.

Veterankonference i Kolding

 Godt 150 fagfolk var mødt frem til konferencen i Kolding om veteraner med PTSD. Konferencen den 23. april 2014 var arrangeret af Psykiatrien i Region Syddanmark. Tekst og foto: Hanne Kopp

 

Til en konference i Kolding om veteraner med PTSD – Posttraumatisk Stress Disorder – var mere end 150 fagfolk mødt op for at høre om den seneste internationale viden om behandling af soldater, der har været i krig og vendt hjem med ar på sjælen.

 

Ordene ovenfor er en veterans, som under dagens paneldebat rejste sig op og gjorde opmærksom på behovet for koordinering af indsatsen. Der findes viden og forskning, men den bruges forskelligt. I nogle sammenhænge kan der også være brug for, at systemerne arbejder bedre sammen, så veteranerne ikke tabes på gulvet.

Veterankonference

Ildsjæle og høj intensitet

Men det stod også helt klart, at mange ildsjæle står klar til at hjælpe. Konferencen var bredt repræsenteret – med folk fra regioner, kommuner, privatpraktiserende psykologer, Forsvaret, Søværnet, Blå Kors, veteraner og pårørende m.m.

- Det har været helt fantastisk at mærke den høje intensitet i salen hele dagen i gennem. Vi vil det alle rigtig godt, og vi brænder for sagen. Vi er forskellige – ja – og der er nok heller ikke én løsning, men det er vigtigt, at vi fortsætter initiativet, sørger for at koordinere undervejs og få taget de bedste erfaringer med os, sagde sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov afslutningsvist. 

Han nævnte i den sammenhæng en arbejdsgruppe, der fremadrettet skal koordinere og skabe fælles nationale aktiviteter indenfor området.

Veterankonference - april 2014

 Video med en krigsveteran, der fik hjælp med ”prolonged exposure therapy” ved bl.a. at blive konfronteret med nogle af de traumer og oplevelser, som han havde gjort alt for ikke at tænke på, men netop at fortrænge. Men ved at genopleve episoderne igen og igen gennem terapi, assisteret af fagfolk, kan traumerne netop bearbejdes. Manden tør i dag igen forlade sit hjem.  

Under dagen var der foredrag fra udlandet, workshops med erfaringer fra de forskellige regioner og forsvaret, og endelig paneldebat, hvor alle havde mulighed for at komme til orde. Steffen Kretz og Ole Ryttov

 Journalist Steffen Kretz var ordstyrer for dagen. Til højre for ham sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien i Region Syddanmark.

Se interview med deltagere - hvad fik de ud af dagen og hvad bør der være fokus på fremover?

 Carmen Mclean

Assistant professor, ph.d. Carmen Mclean var taget helt til Kolding fra University of Pennsylvania i USA for at fortælle om erfaringerne med ”prolonged exposure therapy”.

 

Thies Mathiasen - veterankonferencen

 Velkomst ved psykiatri- og socialudvalgsformand Thies Mathiasen (DF): Som vores verden ser ud i dag, er der desværre ikke noget, der tyder på, at behovet for udredning og behandling af vores veteraner forsvinder. Derfor er jeg glad for, at Psykiatrien i Region Syddanmark har taget initiativ til denne her konference. Vi vil gerne invitere til endnu tættere samarbejde og videndeling – og sætte fokus på mere forskning på området, sagde Thies Mathiasen. 

Læs mere om PTSD

 

Mange deltagere til veterankonference

 

 


Siden er sidst opdateret 9-5-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring