Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMarts 2014pilOrdning til forebyggelse af selvmord udvides

Ordning til forebyggelse af selvmord udvides

Fra onsdag den 19. marts udvider Team for selvmordsforebyggelse i Esbjerg sit konsultationsområde i håb om at kunne hjælpe endnu flere trængte mennesker i en svær situation.
Det sker, når teamet en dag om ugen rykker fra Esbjerg og ud i lokalpsykiatriens lokaler i Brørup for at komme endnu tættere på de patienter fra oplandet, der har brug for hjælp.

Hjælpen tættere på
Siden 2009 har Team for selvmordsforebyggelse i Esbjerg hjulpet 419 patienter – med det nye tiltag med lokal-konsultation i Brørup er håbet at nå ud til endnu flere.

- Ved at rykke vores konsultation ud i oplandet, håber vi, at vi kan få fat i nogle af de mennesker, der ellers ikke ville komme og bede om hjælp. Når man er i en svær situation og er selvmordstruet, er det ikke sikkert, at man lige har overskuddet eller økonomien til at hoppe på bussen til Esbjerg. Hvis hjælpen er tættere på, kan man måske bedre overskue det, siger Søs Høgsberg Kristensen, som er en af de to sygeplejersker, der er tilknyttet teamet.

Flere selvmord
Og der er god brug for hjælpen. De nyeste tal viser nemlig for første gang i mange år en stigning i antallet af selvmord i Danmark. I 2012 tog 680 danskere deres eget liv – det er en stigning på 12 procent i forhold til året før.

- Vi kan se, at flere mennesker begår selvmord, og det er en meget bekymrende udvikling. Faktisk er der nu næsten tre gange så mange danskere, der tager deres eget liv, som der dør i trafikken. Derfor er vi glade for, at vi nu kan rykke endnu tættere på nogle af de mennesker, der har brug for at komme tilbage på sporet og hjælpe dem, der hvor de er. Vi ved, at det er en god hjælp for dem, at komme hos os, siger Søs Høgsberg Kristensen.

Søg hjælp
Alle borgere, der har forsøgt at tage deres eget liv, eller overvejer at gøre det, kan søge hjælp hos Team for selvmordsforebyggelse. Enten gennem en henvisning fra egen læge eller skadestuen – eller ved selv at ringe til teamet forinden på telefon 99 44 70 30. Man behøver altså ikke en henvisning for at møde op. Hjælpen består blandt andet af et nøje tilrettelagt samtaleforløb, hvor der fokuseres på håndteringen af selvmordstankerne og de belastninger, der udløser dem. 

Team for selvmordsforebyggelse åbner første gang dørene i lokalpsykiatriens lokaler på Fredensvej i Brørup onsdag den 19. marts om formiddagen. Herefter er det planen, at konsultationen holder åbent hver onsdag. På sigt ønsker teamet også at åbne en konsultation i Varde.

I Region Syddanmark findes der tilsvarende Teams for selvmordsforebyggelse i Odense, Fredericia og Aabenraa.

I 2011 registrerede Center for Selvmordsforskning 929 forsøg på selvmord i Region Syddanmark. Derudover ved man, at der gemmer sig et stort mørketal – altså en endnu større mængde selvmordsforsøg, som ikke bliver registreret nogen steder.

Tal for antallet af selvmord i 2013 foreligger endnu ikke.
 Yderligere oplysninger fås hos:
  • Jens-Egon Hansen, oversygeplejerske, Psykiatrisk Afdeling, Esbjerg-Ribe, tlf 28 99 46 73

Siden er sidst opdateret 14-3-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring