Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Når kontoret er bilen

Medarbejderne i retpsykiatrisk distriktpsykiatri besøger ofte patienterne i egen bolig, og de kører rundt i hele Region Syddanmark. De tilbringer derfor meget tid i bilen, når de kører til og fra patienternes hjem. Et pilotforsøg med udlevering af iPads til de udkørende medarbejdere, har vist sig at være en stor succes:

Hurtig adgang til oplysninger

Ambulantsygeplejerske Susanne Nürnberg er en af de medarbejdere, der ofte er på farten, og en af de første, der deltog i pilotprojektet. Med kun en dag eller to på kontoret om ugen, har hun haft stor glæde af iPaden:

- Det letter opgaverne og giver en mindre hektisk hverdag. Vi kan hente oplysningerne på den enkelte patient, når vi sidder overfor ham derhjemme. Og vi kan hurtigt få afklaret nogle ting, når vi begge sidder med journalen foran os. Netadgangen er også bedre og hurtigere, så også på den konto sparer vi tid, fortæller Susanne Nürnberg.

Medarbejderne bruger to app’s: En Logica Health app, som giver adgang til systemet Cosmic, som er det it system, medarbejderne benytter, når de skal have adgang til patientens journal med oplysninger om henvisning, diagnose, medicin m.m. Og så en app fra firmaet Mirsk, som tilgås via Cosmic, og som giver medarbejderne mulighed for at diktere på stedet.

Direkte diktat
Tidligere skulle medarbejderne tilbage på kontoret, før de kunne taste nye oplysninger ind og videregive dem til sekretæren. Nu gøres det direkte, når de fx sidder hos patienten, eller hvis de har en pause i bilen:

- Vi kan også diktere direkte i bilen, hvis vi fx har et hul mellem to patienter eller en tid bliver aflyst. På den måde udnytter vi tiden bedre, og vi undgår, at noterne hober sig op, fortæller Susanne Nürnberg.

Flere detaljer færre fejl

Når medarbejderne har lavet diktatet, sendes det direkte ind til sekretæren på afdelingen, som så skriver det ind. Informationerne er således hurtigere tilgængelige i journalen, og diktatet bliver mere nuanceret og detaljeret, da det laves, mens det stadig er i frisk erindring. Det kan også være en fordel, hvis patienten fx skal indlægges senere på dagen, at man er sikker på, at de nyeste oplysninger er skrevet ind, og det kan også betyde, at man undgår fejl.

Succesen med brug af iPads i retspsykiatrisk distriktspsykiatri har været så stor, at man nu vil tilbyde løsningen til andre medarbejdere, der ofte er udkørende – fx til ambulantsygeplejersker i lokalpsykiatrien.

Fokus på telepsykiatri

Psykiatrien i Region Syddanmark vil fremover have yderligere fokus på telepsykiatri – behandling over internet, videokonferencer, iPads, apps, omsorgstelefoner m.m. – noget som samlet set kan give patienterne en mere målrettet og fleksibel behandling. 

- Da langt hovedparten af vores patienter bliver behandlet ambulant og mange i eget hjem, er mobile løsninger et fokusområde for os. Det betyder bedre arbejdsvilkår for vore medarbejdere og bedre behandling af patienterne, siger lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen.

I efteråret åbnede Danmarks første telepsykiatriske center i Odense. Herfra vil Psykiatrien i Region Syddanmark fremover udvikle, implementere og forske i telepsykiatriske løsninger i hele regionen. Løsningerne skal blandt andet give patienter og pårørende mulighed for at tage aktiv del i behandlingen gennem nye fleksible behandlingsformer.

Om pilotprojektet

Retspsykiatrisk distriktspsykiatri i Middelfart dækker hele Region Syddanmark i forhold til ambulant aktivitet for retspsykiatriske patienter. Dette indebærer, at medarbejderne bl.a. foretager hjemme/udebesøg i hele Region Syddanmarks område.

Ofte starter og slutter arbejdsdagen fra medarbejderens bopæl, og de er typisk kun til stede i afdelingen 1-2 gange om ugen. Mobilitet er derfor helt centralt for medarbejderen.

Målgruppen for projektet har været de udkørende medarbejdere, i første omgang fire behandlere – og siden udvidet til i alt 30 medarbejdere – heraf fem sekretærer, der modtager de dikterede notater til renskrivning.

Det er firmaet CGI (tidligere Logica), der har udviklet app’en til Psykiatrien i Region Syddanmark.

Informationer fra journalen hentes og sendes via en sikker forbindelse, der gør datasikkerheden høj.

I systemet er der også tilsluttet en kørselsapp, hvor medarbejderne hurtigt kan lave en kørselsberegning, som de slipper for at skulle udfylde senere på kontoret. Via appen er der også GPS, så medarbejderne i princippet kan bruge appen til at finde ruten ud til patienterne.

I løbet af pilotprojektet har brugerne udtrykt ønske om flere funktioner, herunder muligheden for at foretage ændringer af medicin direkte i appen. Det arbejdes der nu videre med.

Pilotprojektet startede i august 2012 og har kørt et års tid.

Nu skal projektet udvides til andre relevante funktioner i Psykiatrien i Region Syddanmark.Yderligere oplysninger fås hos:
  • Lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen, mobil 20101931
  • Ambulantsygeplejerske Susanne Nürnberg, mobil 2498 2888

Siden er sidst opdateret 31-1-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring