Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilJanuar 2014pilRegionalt samarbejde om ny seng til psykiatrien

Regionalt samarbejde om ny seng til psykiatrien

Komfort. Sikkerhed. Tryghed for patienten og optimering af arbejdsprocesser er nogle af de krav, der stilles til den nye seng i psykiatrien, som Region Syddanmark og Region Hovedstaden ønsker at udvikle og få produceret. Lige nu inviteres virksomheder til at ansøge om prækvalifikation.

Målet er at finde den optimale løsning, der kan give en bedre oplevelse for patienterne og medvirke til et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne. Samtidig skal sengen leve op til forskellige sikkerheds- og hygiejnemæssige krav. Fx er der fokus på arbejdsstillinger, tryghed for patienten og ingen mulighed for selvskade.

Opgør med den typiske hospitalsseng
I Region Hovedstaden og i Region Syddanmark vil man over de næste år få brug for mange hundrede nye senge, som blandt andet skal placeres på de nye psykiatriske afdelinger.

- I Region Syddanmark bygger vi nye psykiatriske afdelinger med fokus på indretning - lys, materialer, kunst og sansehaver. Alt sammen forhold, der skal understøtte den gode behandling. Og i den sammenhæng er det naturligt også at kigge på sengen. Den typiske hospitalsseng i stål skal vige til fordel for en seng, der er skræddersyet til patienter med alvorlig psykisk sygdom, siger psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Den nye seng til psykiatrien gør op med det hidtidige udseende på sygehussenge – den har et trygt og indbydende udtryk, som blandt andet gerne skal få patienterne til at finde ro. Sengen er desuden designet med henblik på at understøtte forebyggelsen af tvang. Formodningen er, at en god og bedre nattesøvn vil bidrage positivt til reduktion af tvang.

Tværregionalt samarbejde

Region Hovedstaden og Region Syddanmark har i mere end et år været i et tæt samarbejde om at skaffe viden fra patienter og personale, og skabe et innovativt grundlag for en helt ny seng.

- I Region Hovedstaden har der længe været fokus på indretningen af patientstuer og badeværelser i psykiatrien, og det har resulteret i helt nye og bedre løsninger, som både kan bruges i eksisterende bygninger og i de mange nybyggerier, som er i gang. Men i stedet for at man har hospitalssenge, ønsker vi at få en rigtig psykiatriseng, som er egnet til vores patienter, siger direktør Martin Lund, Region Hovedstadens Psykiatri.

Næste skridt i processen er nu en prækvalifikationsrunde, hvor virksomheder kan ansøge om at blive prækvalificerede til den videre proces. Der er deadline for indsendelse af materialet 18. februar kl. 13. Herefter vil de to regioner udvælge kvalificerede virksomheder til at gå videre i udbudsfasen.

Den nye psykiatriseng forventes at gå i produktion i maj 2015.

Fakta: Feltarbejde, workshops og tests

Forud for prækvalifikationen har Syddansk Sundhedsinnovation i Region Syddanmark og Region Hovedstaden været på feltarbejde og opsamlet behov og ønsker fra medarbejdere, patienter og pårørende. Der har været workshops og markedsdage, hvor virksomheder, medarbejdere, patienter og pårørende mødtes for at kvalificere ideer og teste foreløbige prototyper af senge. Til disse workshops har samtlige regioner været repræsenteret.

På baggrund af brugerinvolveringsprocesserne er der blevet identificeret nogle krav og ønsker til sengens funktioner. Det har dannet grundlag for udarbejdelse af 1:1 prototype, som er blevet testet på psykiatriske afdelinger, med det formål at kvalificere og optimere funktionskrav.

Brugernes tilbagemeldinger på disse tests har foreløbig været meget positive:

- Sengen er mere hyggelig, og det føles mere hjemligt. Det er godt med nogle anderledes farver. Det er ikke rart at ligge i en sygehusseng”, siger en patient, som tester prototypen, og tilføjer: ”Kan jeg ikke tage puden med hjem?”.

Materialet bygger i øvrigt på sikkerheds- og hygiejnemæssige krav formuleret i Psykiatriloven, Den danske kvalitetsmodel og Sikker Patient 2010. 

Læs mere om projektet på www.livinglabdenmark.com/projekter/seng-til-psykiatrien/

Find udbudsbekendtgørelsen europa.eu og på udbud.dk

Se mere om psykiatrien: www.psykiatrienisyddanmark.dk og www.psykiatri-regionh.dk

 Yderligere oplysninger fås hos:
  • Projektleder Anne Sigh, Psykiatrien i Region Syddanmark, mobil 29201712
  • Projektleder Maja Grøn, Region Hovedstadens Psykiatri, mobil 2498 1605
  • Projektleder Dorthe Kjerkegaard, Syddansk Sundhedsinnovation, mobil 2646 2036

Siden er sidst opdateret 29-1-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring