Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilJanuar 2014pilPh.d. forsvar: Symptomer og årsager til børns depression

Ph.d. forsvar: Symptomer og årsager til børns depression

Cand.med. Rikke Wesselhöft fra Børne- og Ungdomspsykiatri Odense har forsket i årsager og symptomer på depression hos børn, og fredag 3. januar 2014 forsvarede hun sin Ph.d. "Depressive tilstande hos børn".

Depression er en hyppig og invaliderende lidelse, der kan ramme særligt hårdt, hvis den opstår i barndommen. Cand. med. Rikke Wesselhöft har med sin Ph.d. om ”Depressive tilstande hos børn” forsøgt at finde årsager til depressive tilstande hos børn. På sigt kan en øget viden om årsagerne til depression hos børn nemlig danne udgangspunkt for forebyggende tiltag.

Rikke Wesselhöft har siden 2009 undersøgt 3.500 børn mellem 8-10 år for depressive tilstande i sit forskningsprojekt. Mødrene til børnene er blevet bedt om at udfylde et spørgeskema, som viser, om barnet lider af depression. Børnene undersøges igen, når de er 11 år og 17 år.

Rikke W.

Foto er Rikke Wesselhöft. Download billede

- Vores resultater viser, at børn med depressive tilstande oftere har et dårligt helbred, en mor med depressive symptomer og er udsat for belastende begivenheder, fx skilsmisse, end ikke-depressive børn. Ligeledes har drenge vist sig at have en højere risiko for depression end piger i denne aldersgruppe, fortæller Rikke Wesselhöft.

Symptomerne skal spores i tide

Depression i barndommen er en alvorlig tilstand, og forebyggelse kan med fordel målrettes de børn, der har symptomer på depression, og samtidig udsættes for risikofaktorer i deres hverdag, mener Rikke Wesselhöft.

- Hvis du har været deprimeret som barn, kan det få betydning på lang sigt. Vi ved nemlig fra andre studier, at depression hos børn giver større risiko for indlæggelser, selvmordsforsøg, psykiatrisk lidelse og et generelt højere forbrug af sundhedsvæsenet som voksen”, fortæller Rikke Wesselhöft.

Rikke Wesselhöft påpeger vigtigheden af at søge bagom depressionen – altså finde årsagen til lidelsen:

- Hvis vi på sigt skal kunne forebygge depression hos børn, er vi nødt til at vide mere om, hvorfor nogle børn får sygdommen. Jeg håber, at mit projekt vil føre til, at vi i højere grad ser på depressive lidelser i familien og andre biologiske eller miljømæssige belastninger, som kan forklare den depressive tilstand hos barnet, siger Rikke Wesselhöft.

Rikke Wesselhöft vil efter sit ph.d.-projekt søge om penge til at komme et år til Columbia University i New York, hvor hun er blevet inviteret til at lave en post doc sammen med professor Myrna Weissmann, der er en af verdens førende forskere i depression. 

Fakta

Depression ligger i dag på WHO´s top 5 liste over globale sygdomsbyrder. Der kan derfor være en stor samfundsøkonomisk begrundelse for at være mere opmærksom på sygdommen – også på depression blandt børn.

Forskningsprojektet viser, at der blandt 8-10-årige børn i den landsdækkende undersøgelse ’Bedre Sundhed for Mor og Barn’ er 0,5 % der har depression, og 1,0 % der har subklinisk depression (hvilket betyder, at barnet har symptomer på depression, men ikke nok til at opfylde en depressionsdiagnose). De to depressive grupper har mange lighedstræk, blandt andet er risikoen for samtidig at have angstlidelse og nedsat funktion i dagligdagen ens. Projektet viser blandt andet også, at børn med depressive tilstande oftere har et dårligt helbred og desuden er mere udsat for belastende begivenheder.

Ph.d.-projektet, som blev forsvaret 3. januar 2014 i Odense, er finansieret af Psykiatrien i Region Syddanmarks forskningsfond, Lundbeckfonden, Syddansk Universitet samt Ebba og Verner Andersens Fond.

Læs mere om Rikke Wesselhöfts forskningsprojekter i Strategi for psykiatrisk forskning 2013-2016.

 

Ph.d forsvarets bedømmelsesudvalg bestod af:

Professor E. Jane Costello, PhD, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Duke University School of Medicine, Durham, USA

Professor Lars Vedel Kessing, MD, DMSc, Psychiatric Centre Copenhagen, Rigshospitalet, Denmark

Associated professor Kjeld Andersen, MD, PhD – chairman of the Committee, Institute of Clinical Health, University of Southern Denmark, Department of Psychiatry, Odense University Hospital, Denmark

Professor Niels Bilenberg, MD, PhD – main supervisor and non-voting member of the committee Institute of Clinical Health, University of Southern Denmark, Department of child Psychiatry, Odense University Hospital, DenmarkYderligere oplysninger fås hos:
  • Cand. med. Rikke Wesselhöft, mobil: 9944 8684 rikke.wesselhoeft@rsyd.dk

Siden er sidst opdateret 9-1-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring