Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilNy psykiatriprofessor med speciale i ældre og alkohol

Ny psykiatriprofessor med speciale i ældre og alkohol

Kjeld Andersen får i den nye stilling mulighed for at kombinere sin epidemiologiske og kliniske kvalifikationer inden for psykiatrisk forskning, undervisning og behandling.

Demens

Kjeld Andersen er uddannet læge fra SDU i 1988. Efter endt turnus blev han tilknyttet forskningen på Psykiatrisk Afdeling Odense, hvor han i 1990’erne var daglig leder af den epidemiologiske undersøgelse ”Demens blandt ældre i Odense”, hvor over 3000 personer i alderen 65 – 84 år blev fulgt i 7 år – og efterfølgende fulgt via registre i yderligere syv år for at undersøge forekomsten af demens, risikofaktorer for udvikling af demens og dødeligheden af demens.

Kjeld Andersen

Undersøgelsen indgik i et europæisk samarbejde, hvor Kjeld Andersen har været hoved- og medforfatter på en række højt citerede artikler om demens. I sin ph.d.-uddannelse fik han en uddannelse i epidemiologi og epidemiologiske forskningsmetoder som Research Fellow i 1993-1994 ved Department of Epidemiology and Biostatistics, Erasmus University, Rotterdam, Holland og blev Master of Science in Epidemiology i 1994. Han erhvervede ph.d.-graden ved SDU i 1998 på en afhandling om risikofaktorer for udvikling af demens.

Efterfølgende var Kjeld Andersen ansat i 3 år som forskningsadjunkt ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU, afdelingen for Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi for derefter at vende tilbage til klinikken og blive speciallæge i psykiatri i 2007.

Fra 2008 har han været overlæge på Psykiatrisk Afdeling Odense. I årenes løb har Kjeld Andersen fortsat sit internationale arbejde og samarbejdet med blandt andet en norsk gruppe om Lewy Body-demens som ligeledes har resulteret i flere meget højt citerede artikler.

RESCueH-programmet

I 2012 modtog Kjeld Andersen Alzheimerforeningens forskningsfonds pris på 100.000,- for sin forskning indenfor demens.

De sidste 3 år har Kjeld Andersen været leder af et udviklings- og kvalitetssikringsprojekt på Psykiatrisk Afdeling Odense. Et projekt støttet med i alt 6 millioner fra Sundhedsstyrelsen og Region Syddanmark.

Kjeld Andersen forsætter som professor sit internationale samarbejde, hvor han er en del af gruppen bag RESCueH-programmet, ledet af programdirektør Anette Søgaard Nielsen og professor Bent Nielsen, og som består af fem studier omhandlende alkoholbehandling.  Kjeld Andersen er forskningsleder af det største af de fem studier, Elderly-studiet, hvor personer som er 60 år eller ældre og med alkoholafhængighed eller skadeligt forbrug af alkohol tilbydes behandling, der er målrettet ældres behov. Dette projekt foregår i Danmark, Tyskland og USA (New Mexico) hvor der samarbejdes med henholdsvis prof. Gerhard Büehringer og prof. Michael Bogenschutz. Projektet er støttet med 40 millioner kroner fra Lundbeckfonden, SDU og Region Syddanmark og starter i foråret 2014.

Aldring og alkohol

At Kjeld Andersen er involveret i et projekt om ældre med alkoholproblemer ligger helt i tråd med hans interesse for ældre med psykiatriske problemer. Han er således også hovedvejleder på et ph.d.-projekt om ældre med skizofreni ”Skizofreni på livstid” ligesom hans kliniske arbejde vil ligge i gerontopsykiatrisk team på afdelingen. Da SDU står stærkt inden for forskning i aldring, aldringsprocesser og konsekvenser af aldring, ser Kjeld Andersen frem til at samarbejde mellem SDU, OUH og Psykiatrien i Region Syddanmark for at supplere med psykiatriske aspekter. Dels med konsekvenser af flere ældre med psykiatriske problemstillinger, men også hvordan aldring kan påvirke psykiatriske symptomers manifestationer.

- Med de demografiske ændringer, som vi står overfor de næste mange år med væsentlig flere ældre, vil forskning på tværs af lægelige specialer, faggrupper mere generelt, institutter på SDU, OUH, Psykiatrien i Region Syddanmark m.fl. kunne bidrage med vigtig viden og dermed løsninger og planlægning af både behandlingen af den enkelte patient, men også tilrettelæggelse på mere overordnet niveau af vores social- og sundhedsvæsen. Her står SDU efter min mening i en meget stærk position – og det vil jeg gerne være en del af, siger Kjeld Andersen.


Siden er sidst opdateret 7-1-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring