Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Christinas tegninger lever videre

Børnene fra klub Valhalla står i døren med en kæmpe check i hånden. Forventningsfulde og med smil om øjnene. De er kommet for at se, hvor Christina var indlagt på Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding og så har de samlet 5.000 kr. sammen, som skal komme andre unge i samme situation som Christina til gode.

 Penge til B og U Kolding - fra Christinas tegninger

Christina spillede en stor rolle for børnene på Valhalla. Her ses fra venstre Line, Sophie, Maria og Matthias med checken på de 5000 kr. til Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding. Tekst og foto: Hanne Kopp

Tegninger på bestilling og højt humør

Christina var en ung pige i jobtræning i fritidsklubben Valhalla i Vonsild. I de 1½ år, hun var der, skabte hun glæde og begejstring blandt børnene. Nærvær, godt humør og fjollerier var kodeordene. På bestilling lavede hun stregtegninger til børnene, som de så kunne male videre på. Når hun tegnede, trådte sygdommen i baggrunden, og bestillingslisten var altid lang op til en ferie. Overfor børnene lod hun sig aldrig mærke af den skæbnesvangre forhistorie eller den psykiske lidelse, hun bar rundt på.

- Christina kom altid ind af døren med godt humør. Halløjjjj, sagde hun. ”Jeg er skør, og jeg er stolt af det”. Man kunne aldrig mærke, hun var ked af det. Vi lavede mange kreative ting, vi spillede spil, hun hjalp os med matematik - og vi hørte aldrig om de dårlige ting, fortæller børnene.

 Check, malebog og billede

For tung en bagage
Men Christinas historie var ikke som de flestes – psykisk sygdom og en opvækst præget af omsorgssvigt. Bagagen var for tung at bære, og i påsken 2013 valgte hun at tage sit eget liv.

- Jeg sagde tit til Christina: ”Bare jeg havde haft dig her, da du var barn”. Hun havde en rigtig god tid på Valhalla, men det kunne ikke ændre på alt det, der var sket.  Christina havde besluttet for længe siden, at hun ikke ville blive mere end 24 år, fortæller leder af Valhalla, Jette Bergh Skov.

Lever videre

Børnene savner Christina og tænker ofte på hende. De har fået forståelse for, hvad det vil sige at være psykisk syg. At det kan ramme alle, og hvor ondt det gør. Christina lever nu videre gennem de mange gode minder og gennem alle tegningerne.

- Hun fungerer faktisk som en slags skytsengel for os på Valhalla – når børnene får en god ide eller der sker noget uventet, så siger vi altid ”det er nok Christina”, fortæller Jette Bergh Skov.

 Malebog

Valhalla har tjent pengene til at lave det første oplag af malebogen ved at sælge lodsedler i foråret 2013 – penge som plejer at gå til Valhalla selv.

 

Salg af malebog   

Efter Christinas død og som en form for sorgproces, har fritidshjemmet og børnene nu fået produceret en malebog med Christinas tegninger, som de har solgt i mindre butikker i Vonsild og omegn. På få måneder har salget indbragt 5000 kr. og i stedet for at bruge pengene selv, har børnene besluttet, at penge skal gå til Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding, hvor Christina var indlagt i mere end 5 år.

Der er ikke tale om et engangsbeløb - pengene vil fortsat strømme ind til afdelingen, for malebogen bliver ved med at sælge godt. Afdelingen har besluttet, at pengene skal gå til aktiviteter ud af huset – noget som Christina satte stor pris på, da hun var på afdelingen. Det vil fx være en tur til Danfoss Universe, Tivoli Friheden, fodboldlandkamp i Parken eller en tur til Vesterhavet for at ride på heste.

- Vi skal nok gøre noget godt herinde, som får betydning for børnene, lovede afdelingssygeplejerske Rikke Augustinussen, da hun modtog checken.

 Børn og leder og afdelingssygeplejerske

Børnene på fritidshjemmet har fået stor forståelse for, hvad det vil sige at være psykisk syg, efter at de har mødt Christina. Det er noget, der kan ramme alle. Forleden blev de vist rundt på afdelingen – de så Christinas gamle værelse, aktivitetsrummet, opholdsrummet og skolen – og de fik en snak med nogle af de indlagte børn.


Siden er sidst opdateret 7-11-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring