Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Pris for Åben Dialog

Ligeværdighed og respekt. Patientinddragelse og forståelse i øjenhøjde. Det er noget af det Åben Dialog handler om – en form for samtaleterapi, hvor man bestræber sig på at inddrage patienter og pårørende på en måde, så alle føler sig set og hørt.

ÅD Pris - den flyvende gris

Fra venstre ses: Psykolog Astrid Eiterå, Distriktpsykiatrien Odsherred, Psykolog Lars Hansen, Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Augustenborg, Psykolog Esper Sørensen, Leder af Skiftesporet Herning, Ledende oversygeplejerske Jaana Castella Region Sjælland og Overlæge Grethe Thygesen Psykiatrisk Afdeling Svendborg.

Åben Dialog er udviklet i Finland og i flere år brugt på blandt andet Psykiatrisk Afdeling Svendborg og i et ungdomspsykiatrisk kriseteam i Aabenraa, en del af Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Augustenborg. Forleden blev medarbejdere og patienter anerkendt og rost for deres arbejde gennem flere år: Dansk Selskab for Psykosocialrehabilitering valgte nemlig at give netværket årets pris for psykosocial rehabilitering ”Den flyvende Gris”.

Mødes på lige fod

Da prisen blev uddelt, blev der blandt andet sagt følgende om motivering for prisen:

- Komiteen har valgt en organisation som består af repræsentanter fra en række forskellige organisationer og praksisser, som siden 2006 på ildsjæle-vis har interesseret sig for og arbejdet med at udbrede og implementere en tænkning og en model, som på fineste vis understøtter recovery orientering og psykosocial rehabilitering.

- De professionelle og den ramte person mødes på lige fod. De professionelle anerkender, at den hjælpsøgende person ofte har en mening om, hvad han/hun har brug for hjælp til og stiller deres viden og erfaring til rådighed. I dialog finder man sammen frem til hvordan hjælpen skal ydes. Det er et grundprincip i metoden, at den ramte person og dennes netværk mødes åbent uden forudfattede holdninger, og at deres opfattelse af situationen er afgørende for behandlingsforløbet.

Ros til ildsjælene

Netværket - og enkeltpersonerne bag - fik under prisuddelingen stor ros for deres engagement og gennemslagskraft. Selvom der har været modstand og perioder, hvor det er gået op af bakke, så har netværket på bedste græsrodsvis kunnet løfte opgaven og haft den gennemslagskraft og tilgang, der gør, at tankegangen nu vokser og udbredes i Danmark.

- Med overrækkelsen af prisen ønsker vi at støtte op om jeres gode arbejde, som vi håber at få meget mere af i de nærmeste år, sagde Tonie Rasmussen, næstformand i  Dansk Selskab for Psykosocialrehabilitering i forbindelse med overrækkelsen.

Prisen blev uddelt i Vejle den 24. oktober 2013.

Se video:

Du kan se en video om Åben Dialog her: Psykiatrisk Afdeling Svendborg blev i 2008 nomineret til Region Syddanmarks Åbenhedspris og vandt en 3. plads.

Og i 2009 fik Psykiatrisk Afdeling Kolding en delt 2. plads for deres åbne samtaler.

Om prisen

Dansk Selskab for Psykosocialrehabilitering uddeler hvert år en pris for psykosociale rehabiliteringsindsatser, som går foran i arbejdet og inspirerer til kvalificering af feltet.

I år er det anden gang, selskabet uddeler prisen. Sidste år gik prisen til Stemmehører Netværket.

Komiteen har lagt vægt på personer eller indsatser, som styrker og fremmer: Recovery orientering, social inklusion, empowerment, partnerskaber, helhedsorientering og tværfagligt samarbejde, praksisforskning og dokumentation.

Prisen er en bronzestatue lavet af Tanni, en kunstner fra Århus, som selv har erfaringer med psykiske vanskeligheder. Statuen er en gris med vinger med inspiration i selskabets logo.

Den flyvende gris er et symbol på håb og muligheder. Hvis vi tror på det, kan det som ser helt umuligt ud alligevel godt lade sig gøre.

Om Åben Dialog netværket

Medlemmerne i netværket kommer fra brugerorganisationer, fra behandlingspsykiatrien og fra socialpsykiatrien.

Netværket arbejder både lokalt og nationalt med at implementere tænkning og metode. Netværket holder årlige møder, som er åbne for alle interesserede og deltager i internationale arrangementer for at hente inspiration til DK.

Senest har Åben Dialog været fokuspunkt på det årlige Psykiatri Topmøde i 2012, og tankegangen har spillet en rolle i arbejdet i regeringens psykiatriudvalg.

Fra Psykiatrien i Region Syddanmark deltager Psykiatrisk Afdeling Svendborg og Ungdomspsykiatrisk kriseteam i Aabenraa, en del af Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Augustenborg.


Siden er sidst opdateret 6-11-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring