Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilIndvielse af rehabiliteringsafsnit i Middelfart

Indvielse af rehabiliteringsafsnit i Middelfart

Det nye rehabiliteringsafsnit i Middelfart, der blev indviet 24. oktober 2013, har dynamisk lys, nye rammer, god plads og kunst på væggene. Det er et særligt behandlingstilbud, der skal støtte og styrke retspsykiatriske patienter til hverdagen på afsnittet - og ikke mindst til at blive integreret og kunne begå sig i samfundet igen.

Indvielse af rehabilitering i Middelfart

 Psykiatrien i Region Syddanmark åbnede 24. oktober et rehabiliteringsafsnit for langtidsindlagte retspsykiatriske patienter. Tekst og foto: Hanne Kopp

- I dag indvier vi et afsnit for nogle af dem, som har det sværest. De er dømt til at være her. Nogle har brug for meget faste rammer. Fælles for alle er, at de skal være her i lang tid. Og vi skal støtte dem til at udvikle sig og til at få det bedre. Behandling, undervisning, fritidsaktiviteter og en god og værdig relation til medarbejderne skal gøre det nemmere at være her og nemmere at se fremtiden i øjnene. Vi skal give patienterne en hverdag, der forbereder dem på livet udenfor, sagde regionsrådsformand Carl Holst (V).

Det nye rehabiliteringsafsnit skal samarbejde med Middelfart Kommunes Multihus om beskæftigelse og aktiviteter for patienterne og give dem færdigheder, som kan bruges i livet efter indlæggelsen.

Carl Holst klipper snoren

Sociale færdigheder

Ledende overlæge Peter Fristed har store forventninger til rehabiliteringsafsnittet, som er nyt inden for dansk retspsykiatri:

- Det ganske særlige i dag er, at vi træder nye veje i dansk psykiatri. Vi har i mange år været bevidste om, at psykiatriske patienter taber sociale færdigheder ved at være indlagt længe. Jeg ser frem til et dynamisk rehabiliteringsafsnit, som kommer til at understøtte de bedste sider af patienterne. Et sted, som folk ønsker sig hen på og et sted, der også har styr på retssikkerheden, sagde Peter Fristed, inden han takkede region, medarbejdere og samarbejdspartnere for indsats og engagement undervejs.  

indvielse af rehab. i Middelfart

Ovids forvandlinger – fra syg til rask

Under receptionen kunne gæsterne gå rundt og se de nye lokaler og betragte kunsten på væggene, der er skabt af billedkunstneren Allan Herrik. Kunstneren fortalte i øvrigt, at hans kunstværker er baseret på Ovids Forvandlinger - fortællinger om mennesket i udvikling: Om mennesket, der bliver helbredt og går fra at være et sygt menneske til et helt og raskt menneske.

De retspsykiatriske patienter flytter ind 4. november. De kommer blandt andet fra afdelingen i Middelfart, fra Hviding - der lukkes ned - og fra andre almenpsykiatriske afdelinger i regionen. Afsnittet bliver en del af det samlede Retspsykiatri Syddanmark i Middelfart, der forventes at stå færdigt i sommeren 2014.

Om P5 og Retspsykiatri Syddanmark
Rehabiliteringsafsnit med regionsfunktion for langtidsindlagte retspsykiatriske patienter, der har brug for rehabilitering under indlæggelse.

Afsnittet har plads til 14 patienter. Den typiske indlæggelsestid er 5-7 år.

Det adskiller sig fra de øvrige sengeafsnit ved at have 2-rumsstuer, som er ca. 10 kvadratmeter større end normale sengestuer. Der er stue og soverum, toilet og bad.

P5 bliver det første retspsykiatriske afsnit i Region Syddanmark med dynamisk lysstyring, dvs. at det kunstige lys’ intensitet og farve kan styres, så det understøtter behandlingen af patienter og skaber bedre arbejdsforhold for personalet.

Den nye samlede retspsykiatri i Middelfart får 70 døgnpladser og vil, som i dag, desuden varetage den ambulante retspsykiatri i regionen.

Foruden de 70 retspsykiatriske pladser er der 36 almenpsykiatriske.

Udover ombygning udvides der med ca. 8500 kvadratmeter.

Byggeriet til Retspsykiatri Syddanmark tog sin begyndelse i februar 2012 og fortsætter et halvt års tid endnu: Indflytningen i de nye retspsykiatriske afsnit sker et afsnit ad gangen – med start juli 2013 til juni 2014, hvor de sidste flytter ind.

Retspsykiatri Syddanmark forventes således at stå helt færdigt i sommeren 2014.

Den samlede pris er knap 237 millioner kroner.

Entreprenør: 5E Byg A/S og totalrådgiver/arkitekt er CREO, Odense

Læs mere på psykiatrienisyddanmark.dk/byggeri


Siden er sidst opdateret 24-10-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring