Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Henning Jensen: Som at dø

Foredrag med  skuespiller Henning Jensen: Som at dø

En af foredragsholderne var skuespiller Henning Jensen, der for 35 år siden blev ramt af depression. Han var efterfølgende indlagt i 3½ måned. Han fortalte om tiden op til depressionen, hvordan han kom ud på den anden side, og hvordan han har lært at acceptere og leve med sygdommen. Og så gav han et meget malende og rammende beskrivelse af sygdomsforløbet:

Som at dø

- Tilstanden var uudholdelig. Jeg var en død i levende live - ved at gå i opløsning. Det var som om, at kødet var ved at falde af knoglerne – ligesom at dø. Alt hvad jeg så og hørte; farver, lyde, stilhed – selv lysstrålen skar som knive i mig. Det var som om, at overhuden var flået af mig, fortalte Henning Jensen.

Han fortalte om tiden efter. Hvordan han nærmest skulle lære alting forfra igen – det var som at lære at gå igen. Og så accepten af hans sygdom – erkendelsen af at den var en del af ham - og at han og hans nærmeste måtte lære at se ham, som den han virkelig var – ikke den han drømte om at være eller troede, han var.

Det var hans dengang fem-årige datter, der var kimen til, at han holdt fast i livet. Der gjorde, at han valgte at kæmpe videre.

Lever med angsten
I dag har han lært at leve med angsten og han er blevet god til at mærke efter, hvis anfaldene er på vej. Siden depressionen har han haft fem anfald – men ikke så dybe som første gang. Sygdommen holdes nede med anti-depressiver – og som han sagde, så vover han ikke at ligge medicinen fra sig.

- Jeg har ikke glemt angsten– den bor i mig og vil altid være der, men jeg har lært at leve med den – vi har det udmærket sammen.  

 Peter Lund Madsen

I teltet var der - udover Henning Jensen - også foredrag med hjerneforsker Peter Lund Madsen (her på billedet), professor Bent Nielsen og overlæge Kjeld Andersen. Tekst og Foto. Hanne Kopp


Siden er sidst opdateret 7-10-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring