Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Fælles psykiatriindsats i Haderslev

Godt 170 medarbejdere, patienter, pårørende og politikere var samlet i går, hvor der var startskud på projektet ”Fælles Psykiatriindsats”. Det er Psykiatrien i Region Syddanmark og Haderslev Kommune, der står bag projektet for borgere, der er i kontakt med socialpsykiatri, misbrug, jobcenter og lokalpsykiatri.

Kick off i Haderslev - psykiatriindsats i Haderslev

Kick off konference på Harmonien i Haderslev torsdag 29. august 2013 tiltrak ikke mindre end 170 medarbejdere fra både region og kommune, politikere, patienter og pårørende. Tekst: Hanne Kopp. Foto: Jonas Ahlstrøm.

- Målet med sundhedshuset i Haderslev er, at vi skal levere et tilbud tæt på borgeren og give den støtte, borgeren har brug for. Behandlingen skal opleves som et samlet forløb, uanset om hjælpen kommer fra regionen eller kommunen, sagde formand for Sundhedssamordningsudvalget i Region Syddanmark, Bo Libergren (V) indledningsvist.

Om få år skal medarbejdere på tværs af region og kommune samles i et sundhedshus i Haderslev, hvor de sammen skal hjælpe borgere, der har en psykisk lidelse. Men allerede nu skal de mødes og finde ud af, hvordan de bedst muligt arbejder sammen.

 Op af den hjemmevante sofa

Medarbejderne skal være forberedte på, at de skal ud af deres komfort-zone og flytte sig lidt, når der skal arbejdes på tværs. Det er nogle af erfaringerne fra Psykiatriens Hus i Silkeborg, fortalte ledende sygeplejerske Bente Pedersen, der var kommet til Haderslev for at dele ud af erfaringerne. 

- Først og fremmest skal I tænke borgernes behov frem for systemets rutiner. Og så skal I være forberedt på, at trygheden forsvinder og at I bliver forstyrret. I kan ikke sidde i jeres hjemmevante sofa. Der skal tænkes nyt og kreativt, og alle skal med på vognen, sagde Bente Pedersen.

 Kickoff i Haderslev - 29. august 2013

Der var gruppearbejde i løbet af dagen, hvor medarbejderne skulle skrive udfordringer og muligheder ned på papir. Senere på dagen blev styregruppen konfronteret med disse udsagn – stand up komiker Sebastian Dorset holdt styr på taler og oplæg og sørgede for, at der også blev grinet ved bordene

Borgerens behov – ikke systemets

Hun fortalte, at de i første omgang havde opdelt sengepladserne i regionale og kommunale pladser i deres Akutte Døgntilbud. Men da det ikke gav mening for borgeren at flytte rundt og skifte seng, valgte de med tiden at drive fælles senge. Med andre ord: Så var det borgerens behov og ønsker, der blev styrende – og ikke systemets rutiner.

 Kick off i Haderslev

Beslutningskompetence og ledelsens opbakning

Bente Pedersens erfaring er, at vi i en ny proces, skal turde gøre nogle ting, som rykker lidt ved vores fornemmelse af kontrol og styring. Flere gange havde de oplevet at stå i en situation, hvor der ikke var nogen fremgangsmåde eller regel for, hvordan beslutningen skulle træffes. Her er det vigtigt, at medarbejderne selv får lov til at vurdere og træffe beslutning. Og så skal ledelsen signalere tryghed, enighed, tillid og opbakning.

Formanden for styregruppen udtrykte det således:

- Vi skal hele tiden have patienten for øje og sørge for, at kommunikationen bliver med udgangspunkt i patienten. Og så skal vi gøre de tre begreber ”respekt, faglighed og ansvar” levende – både i forhold til patienter og pårørende, men også mellem os medarbejdere indbyrdes, sagde sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov.

Temaeftermiddage i september

Medarbejdere fra region og kommune mødes igen i løbet af september, hvor der holdes tre temaeftermiddage om visioner og værdier for samarbejdet. Temaeftermiddagene tager afsæt i psykiatriens nationale værdier: Respekt, faglighed og ansvar. 

Se flere billeder og læs mere om fælles psykiatriindsats i næste nummer af medarbejderbladet PS!, der udkommer 23. september.  

 


Siden er sidst opdateret 30-8-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring