Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Specialpsykologer skal styrke behandlingen

Psykiatrien i Region Syddanmark var vært for national konference 27. august. I løbet af dagen lå ordet hos både direktører, Dansk Psykologforening, Landsforeningen for Spiseforstyrrelser og Selvskade, en ledende psykiatrisk overlæge og en norsk professor i psykiatri. Samt naturligvis hos de knap 200 deltagere, der aktivt deltog i de indlagte debatter.

Salen

- Danske Regioner har i samarbejde med Dansk Psykologforening givet uddannelsen til specialpsykolog rammer og struktur. Nu skal vi sammen puste liv i mål og visioner. I Region Syddanmark har regionsrådet givet grønt lys og en klækkelig sum penge til specialpsykologernes indtog. De har besluttet, hvordan vi via kompetenceudvikling og rekruttering skal arbejde på fortsat at sikre borgere med psykisk sygdom den bedste behandling. Eller som det er formuleret i den fælles nationale beskrivelse: "At udvide og styrke udrednings- og behandlingskapaciteten, så flere patienter kan blive behandlet med høj faglig kvalitet, sagde psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen i sin åbningstale.

Naturvidenskab og psykologi

Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien i Region Syddanmark, pegede i sit indlæg blandt andet  på, at det ikke længere går kun at anskue patientpleje ud fra en naturvidenskabelig og medicinsk vinkel, hvis der skal ske udvikling i psykiatrien.

- I 1950’erne kom psykofarmaka som det store gennembrud i psykiatrisk behandling, og man kan lidt provokorende sige, at der ikke rigtigt er sket nogen udvikling siden da. Vi behandler i stor udstrækning patienter med medicin, men det giver også medicinske bivirkninger, som gør det svært at leve med for patienterne.

En del af løsningen

Rie Rasmussen, der er fungerende formand for Dansk Psykologforening talte på konferencen om høje forventninger om bedre behandling blandt politikere og borgere:

- Specialpsykologerne er en del af løsningen. Vi har erfaringsmæssigt gode resultater med psykoterapi, som giver færre genindlæggelser og mindre medicinforbrug.

- I marts 2013 var 53 specialpsykologer færdiguddannet. Af dem er kun syv ansat i rollen som sådan. I dag er 55 psykologer i gang med merituddannelsen, men der er over 200 psykologer, som har potentiale til merituddannelsen. Derfor har vi i Dansk Psykologforening en opfordring til regionerne om at få ansat dem, der er færdiguddannet. Hvis vi ikke viser, at det er let at få ansættelse som specialpsykolog, vil det fortsat være svært at rekruttere psykologer til uddannelsen. Vores næste mål må derfor være at få uddannet specialpsykolog nr. 100 og herefter ansætte ham eller hende. På den lange bane må målet være at gøre specialpsykologi til den oplagte karrierevej for psykologer.

Cykelmyggen specialpsykologen - en "lille læge" eller et helt nyt indspark i behandlingspsykiatrien?

 


Siden er sidst opdateret 29-8-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring