Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Portugisisk psykiater i Danmark

Hvordan oversætter man ordene ”tankemylder” og ”vrangforestillinger”? Og hvad betyder de egentlig? Mange danske ord er svære at oversætte - og adskiller sig fra de engelske eller portugisiske betegnelser. Det konstaterer portugisiske Ana Ribeiro og Susana Fernandes. De er begge speciallæger i psykiatri, og arbejder på Psykiatrisk Afdeling Vejle, sideløbende med, at de får sprogundervisning.

- Sproget er det sværeste. Helt klart, siger Ana. - Vokaler, udtale, grammatik. Det er svært at forstå, hvad de siger i butikkerne og på tv. Jeg prøver at læse avis ind imellem. Men det er svært. Jeg er hele tiden på arbejde.

Ana og Susana - udenlandske læger i Vejle

Susana Fernandes og Ana Ribeiro foran afdelingen i Vejle. Tekst og foto: Hanne Kopp 

Maden i kantinen skal man også vænne sig til. De savner begge den portugisiske mad. Og så er der vejret. De kom til Danmark en mørk og meget kold dag i februar. Der var snestorm, og det hele var i det hele taget meget anderledes.

Starter forfra
Ana og Susana har været i Danmark i fem måneder. Selvom de har de faglige kvalifikationer, er der udfordringer.  

- Det er lidt hårdere, end jeg regnede med. Der er meget nyt at forholde sig til. Selvom vi er færdiguddannede speciallæger, skal vi faktisk lære vores fag igen, fortæller Ana.

De to speciallæger har endnu ingen patientkontakt, og der går noget tid, før de kan stå med patientbehandling og - samtaler alene. De skal blandt andet have en bedre sproglig fornemmelse. 

- Lige nu praktiserer vi vores dansk. Vi lytter og vi snakker. Vi lærer rutinerne på afdelingen og løser mindre opgaver, forklarer Ana og Susana. De glæder sig begge til for alvor at gøre brug af deres faglige viden.

Hjælp fra venner og kolleger

Har de haft en hård dag på arbejdet eller bliver savnet af familien og vennerne derhjemme for stort, så støtter de to hinanden. De mødes også med andre udenlandske læger. Spiser sammen, taler portugisisk og deler erfaringer. Og så er kollegerne på afdelingen flinke og meget hjælpsomme, fortæller Susana og Ana.     

- Danskerne er meget tålmodige. I taler langsomt og forklarer. Men I er også generte og diskrete. Hos os taler og griner vi meget højt, siger Susana. 

- I overholder aftaler og har respekt for andres tid. Det er meget positivt. I minder faktisk lidt om det landskab, I bor i: Struktureret og meget velorganiseret, supplerer Ana.

Et bedre liv
Det er krisen i Portugal og dårlige arbejdsforhold, der er årsagen til, at de har lagt venner og familie bag sig. De håber nu at finde balancen mellem arbejdsliv og fritidsliv.

- I Portugal arbejder du mere end 50 timer om ugen, uden mulighed for afspadsering. Jeg håber, at min familie og jeg kan få et bedre liv heroppe, forklarer Susana. – Vi har investeret hele vores liv i projekt Danmark, så vi håber, det lykkes.   

Læs om Ana og Susanas første besøg i Vejle i september 2012


Siden er sidst opdateret 3-7-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring