Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


PsykInfo i Jelling

Af Anita Lykke

Armbåndene var mindst ligeså populære som marmorkagen og kaffetåren i Farmors Stue på Jelling Musikfestival.

- Søndag havde vi tre tilbage, fortæller Tina Pedersen - den ene af de tre unge-ambassadører fra EN AF OS-kampagnen. Sammen med PsykInfo-medarbejdere tilbragte de fredag, lørdag og søndag på Danmarks tredjestørste festival.

Tina PedersenTina Pedersen (th) – ambassadør for EN AF OS-kampagnen nåede at tale med rigtig mange gæster om sin hverdag med psykisk sygdom. Hun er ikke i tvivl om, at hun er med igen i 2014, hvis PsykInfo gentager succes’en.

 

Armbåndene ligner til forveksling et rigtigt festivalarmbånd, men et nærkig afslører en ganske anden dagsorden: ”EN AF OS” står rammet ind i rødt med en heftig orange til at fremhæve budskabet: ”Væk med tavshed, tvivl og tabu om psykisk sygdom!”

Teltet med Farmors Stue har været tæt af folk hver eneste dag til sidst på eftermiddagen, hvor musik og andre løjer overtog de unge festivalgæsters fokus. Centerleder Ulla Lindgren, PsykInfo – eller farmor selv – vurderer, at omkring 75 om dagen har været indenfor til en snak i de bløde lænestole.

- En del kom tilbage med vennerne, der også skulle have vores armbånd på, fortæller Tina Pedersen. Mange har dem på længe, og måske er der andre, der – når de ser armbåndet – spørger, hvad det der EN AF OS er for noget. Så ruller hjulene ligesom….

Dagen derpå, mandag, betegner hun dagene i Farmors Stue som utroligt spændende og intense – og rigtig hårde.

Blande det onde med håbet

Når gæsterne var kommet indenfor til kaffe og kage varede det ikke længe, før de blev nysgerrige og spurgte til kampagnen, der også lyste op på T-shirts og bannere i teltet.

- Jeg spurgte fx: Kan I se noget specielt ved mig? Nej, hvad mener du? Så fortalte jeg, at jeg lider af paranoid skizofreni. Mange troede, at det var noget med to personligheder. Og så kunne jeg fortælle om mine symptomer og om min hverdag med en psykiatrisk diagnose.

- Når du lever med skizofreni lever du også med folks uvidenhed. De kender ikke til den form for smerte. Og de kender ikke til det at høre stemmer. Det fik vi gode snakke om. Vi prøver at blande det der gør ondt med håbet. Jeg har forsøgt at slutte snakkene af med, at jeg tror på, at jeg bliver rask. Der har garanteret siddet nogen i lænestolene, som har det rigtig skidt, og så er det dejligt at give dem håb, lyder det fra Tina Pedersen, 20 år.

På Facebook

- Vores ambassadører har været virkelig gode til at balancere deres samtaler med gæsterne mellem det tunge og det lette, roser Ulla Lindgren, der undervejs har haft lejlighed til at fortælle om Farmors Stue, tabuer og psykisk sygdom til forskellige medier – blandt andet DR Trekanten og Vejle Amts Folkeblad.

Ulla Lindgren
Mens det stod på har Ulla Lindgren også holdt omverdenen intenst opdateret via PsykInfo Region Syddanmarks Facebook-side. Her kan man se masser af billeder og opdateringer fra Farmors Stue.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Drenge
Mange drenge besøgte teltet og kom tilbage med venner, der også skulle have det særlige EN AF OS-festivalarmbånd.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Farmors Stue
Farmors stuer – pakket med festivalgæster.

Siden er sidst opdateret 27-5-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring