Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMaj 2013pilFørste skridt mod nyt psykiatribyggeri i Aabenraa

Første skridt mod nyt psykiatribyggeri i Aabenraa

Regnen var væk, stormen havde lagt sig, og de to indgraverede spader skinnede flot i solen. Det var blevet tid til at tage hul på anden del af psykiatribyggeriet i Aabenraa, og mere end 70 medarbejdere, pårørende, patienter og politikere havde lagt vejen forbi Kresten Philipsens Vej for at overvære første spadestik, fredag 24. maj 2013.

Hvor andre psykiatribyggerier i Region Syddanmark enten er til- eller ombygninger af noget eksisterende, så kommer dette byggeri til at rumme den første helt nybyggede psykiatriske afdeling i Region Syddanmark.

- Vi bygger helt fra bunden, og tæt på det eksisterende somatiske sygehus. Det vil få stor betydning for patienter, pårørende og medarbejdere. Her vil der blive udviklet nye samarbejdsformer, der skal forskes og specialiseres, og det vil i sidste ende betyde større sammenhæng i patientforløbet, sagde regionsrådsformand Carl Holst (V), der glædede sig over den store byggeaktivitet, der netop er i gang på sygehuset i Aabenraa.

Gode rammer og lysprojekt
Glæde var der bestemt også at spore hos psykiatriudvalgsformand Freddie H. Madsen (DF), og det skyldtes heller ikke kun solskinsvejret udenfor:

- Det nye sygehus her i Aabenraa er et godt eksempel på, at vi bygger bedre rammer. Arealerne uden om sygehuset er vigtigt, men vi arbejder også med indholdet og rammerne indenfor. Vi sætter fx et forskningsprojekt i gang, som skal hjælpe os med indendørslyset. Vi ved, at det rette lys kan være helbredende.

Freddie H. Madsen henviser til projekt ”lys i psykiatrien”, hvor Region Syddanmark blandt andet vil arbejde med at få etableret døgnrytmelys på afdelingerne.

Styrket faglighed
Oversygeplejerske Kirsten Christensen fortalte, at samlingen af specialerne selvfølgelig betyder, at noget andet godt må lukke ned, men glæden var dog størst.

- Det nye psykiatrisygehus får alle de faciliteter som tænkes kan. Udover enestuer til patienterne, kan der tilbydes fine aktivitetstilbud i form af stor sportshal. Vi tror også, at samlingen vil styrke vores faglighed, og det vil få stor betydning for, hvordan vi fremover kan rekruttere specialister i Aabenraa, sagde Kirsten Christensen.

Fase to af psykiatribyggeriet omfatter opførelse af de psykiatriske døgnfunktioner og et gerontopsykiatrisk ambulatorium. Det er døgnfunktioner fra Augustenborg og Haderslev og døgnfunktion for unge fra Kolding, der samles her.

Byggeriet starter allerede mandag 27. maj 2013, hvor byggekraner og skurvogne indtager pladsen nordvest for hovedindgangen.

Byggeriet forventes færdigt ved årsskiftet 2014/15.

Fakta
Psykiatrisygehusets nybyggeri i Aabenraa bliver samlet på ca. 20.000 kvm. Det nye hus får sammenlagt 111 døgnpladser og ambulante funktioner for ældre samt for børn og unge.

White Arkitekter AS er totalrådgiver på byggeprojektet sammen med White AB.

Byggeriet er i to etaper. Første etape: Et børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium i forlængelse af det somatiske familiehus. Byggeriet er i fuld gang og står færdigt med udgangen af 2013.

Byggesummen på begge faser er i alt 490 mio. kroner.

Den psykiatriske døgnfunktion etableres nordvest for den nuværende hovedindgang, mens det børne- og ungdomspsykiatriske ambulatorium placeres mod nordøst.

Byggeriet kommer til at hænge sammen med det eksisterende somatiske sygehus, hvilket betyder tæt samarbejde på tværs af somatik og psykiatri. I den fælles akutmodtagelse vil psykiatriske patienter også blive modtaget og det børne- og ungdomspsykiatriske ambulatorium vil holde til i samme familiehus som pædiatrien.

Psykiatribyggeriet i Aabenraa var oprindeligt planlagt til at stå færdigt i 2018. Men i forbindelse med regionsrådets 2009-vækstpakke lykkedes det at finde penge til at fremrykke projektet.

Der er14 fagentrepriser involveret, hvilket har givet mulighed for at flere – også lokale firmaer - kan være med enten i fagentrepriserne eller som underentreprenører.

Læs mere på www.psykiatrienisyddanmark.dk/byggeri

Billede til download

 

 

 

 

 Yderligere oplysninger fås hos:
  • Regionsrådsformand Carl Holst, mobil 4032 5210
  • Formand for regionens psykiatriudvalg Freddie H. Madsen, mobil 5083 1579
  • Oversygeplejerske Kirsten Christensen, mobil 2478 3552

Siden er sidst opdateret 24-5-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring