Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Lokalpsykiatri Fredericia blev indviet

Den røde snor blev klippet, og der var taler, musik og fest på Vendersgade 49 i Fredericia 10. september 2012. Her blev indvielsen af Lokalpsykiatri Fredericia fejret for de hen ved 70 gæster, der var dukket op - medarbejdere, politikere, patienter og samarbejdspartnere. Der var fejring af en lokalpsykiatri, hvor der er hurtig og ambulant hjælp at hente for borgere med psykiske problemer.

Carl Holst klipper snoren - indvielse af Lokalpsykiatri Fredericia

Lokalpsykiatri Fredericia blev indviet med snoreklip mandag 10. september 2012.
Tekst og billeder: Hanne Kopp

Lokal, hurtig og forebyggende
Og det er netop konceptet eller ideen med de lokalpsykiatrier, der åbner flere steder i Region Syddanmark i disse år: At behandlingen skal være tæt på borgerne – der hvor de lever deres liv. Som regionsrådsformand Carl Holst (V) formulerede det i sin tale:

- Vores strategi med lokalpsykiatri i Region Syddanmark er at samle ekspertisen ét sted; hvor der samarbejdes på tværs af blandt andet kommuner og frivillige, og hvor hjælpen sker forebyggende og hurtigt, så vi kan undgå indlæggelse. Vi må ikke være berøringsangste for det stadig stigende antal mennesker, der dagligt kommer i berøring med psykiatrien. Og som huset her symboliserer forandringer – det har både været et sted for gamle og helt nyfødte – ja, så fortsætter vi med forandringerne – forandringer, der skal føre til forbedringer.

Gæster og mad til indvielse af lokalpsykiatri Fredericia

Vi kan noget særligt
Fra huset og ledelsen lød der en stor tak for de gode fysiske rammer midt i Fredericia by, et sted hvor nærmiljø og det lokale netop bliver centralt:

- Vi synes selv, at vi her har noget, som er godt og lidt udover det sædvanlige. Vi kan træde til, når noget andet ikke helt rækker, og når der skal lidt mere til. Sammen skal vi udfordre det uhåndgribelige og gå ret imod det stigmatiserende i vores samfund. Inden i de fine fysiske rammer bør der også være en stor og solid portion professionel faglighed tilstede, og det ved vi, at der er, hos vore mange dedikerede medarbejdere i huset og også hos vore kommunale samarbejdspartnere her i huset, sagde oversygeplejerske Heine Rasmussen.

PsykInfo åbnede samme dag i huset. Her kan patienter og pårørende hente hjælp i form af den nyeste viden om sygdom og behandling. Der var bemandede infostandere rundt omkring i huset, hvor gæsterne kunne læse og høre mere om de forskellige projekter, som lokalpsykiatrien har gang i, sammen med flere jyske og fynske kommuner. Og ind imellem var der klavermusik og sang ved studerende fra Det Danske Musicalakademi Fredericia.

Gæster til indvielse af Lokalpsykiatri Fredericia

Fakta
Lokalpsykiatri Fredericia har til huse på Vendersgade i Fredericia, hvor der tidligere lå en fødselsanstalt og senere et plejehjem. Personale fra Vejle, Kolding og Fredericia har nu skabt et nyt behandlingssted og en fælles kultur.

Der er 44 ansatte med en bred vifte af tværfaglige medarbejdere: Læger, sygeplejersker, psykologer, socialrådgivere og sekretærer. Stedet fungerer også som uddannelsessted for læger og sygeplejersker.

Lokalpsykiatrien samarbejder med Fredericia Kommune, som har visitation og socialpsykiatri i huset. Der samarbejdes desuden med Fredericia, Kolding, Vejle, Assens, Middelfart og Nordfyns kommuner omkring blandt andet gerontopsykiatriske patienter.

Lokalpsykiatri Fredericia rummer: Akutfunktion, sygeplejersker med tæt samarbejde med praktiserende læger og kommune, almenfunktion, selvmordsforebyggelse, psykosefunktion og gerontopsykiatrisk funktion.

Lokalpsykiatri vil i løbet af de kommende år vende op og ned på behandlingspsykiatri, som vi kender den i dag i Region Syddanmark. Lokalpsykiatrierne er indgangsport til behandling for voksne borgere. Hjælpen skal være hurtig, akut og forebyggende og den skal ske der, hvor patienten har sit liv og sin hverdag.

I dag er der lokalpsykiatrier i Svendborg, Tønder, Brørup og Middelfart - samt i
Aabenraa, hvor der senere på året er officiel indvielse.
Lokalpsykiatri Esbjerg samles i nybyggeri i centrum af Esbjerg i efteråret 2013.
Planlægningen af Lokalpsykiatri Odense er i fuld gang, og Lokalpsykiatri Vejle flytter, efter planen, ind i nye rammer i starten af 2015.

Det er målet, at der er lokalpsykiatrier jævnt fordelt i Region Syddanmark inden udgangen af 2015.

Læs mere om konceptet for lokalpsykiatrier her

Carl Holst hører om projekter i lokalpsykiatrien
Siden er sidst opdateret 2-5-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring