Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Tvang på dagsordenen

Psykiatrien i Region Syddanmark har søgt og fået penge fra sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt: Nedbringelse af tvang i psykiatrien. Projektet kører over en treårig periode, og 18. april 2013 var de involverede afdelinger samlet i Fredericia til første læringsseminar.

 Laeringseminar i Fredericia

Læringsseminar i Fredericia for deltagerne i projektet Nedbringelse af tvang i psykiatrien. Rummet forvandlede sig pludselig til en gymnastiksal, da medarbejdere fra Psykiatrisk Afdeling Middelfart kom og viste, hvilke øvelser der kan laves hjemme i afdelingerne. Tekst og foto: Hanne Kopp 

Medarbejdere i bevægelse
Projektet skal være med til at reducere brugen af tvang, og det skal gøres ved hjælp af aktiviteter og motion for patienterne. På seminardagen var det dog medarbejderne, og ikke patienterne, der blev sat i bevægelse: Orienteringsløb på gangen, hvor de forskellige afsnit præsenterede processkitser for hinanden, og senere på dagen forvandlede kursusrummet sig til en gymnastiksal, hvor deltagerne fik inspiration til fysiske øvelser, de kunne lave sammen med patienterne hjemme på afdelingerne.

Vi skal altid have fokus på tvang
Inden deltagerne blev beordret op af stolene og ud på gangene, kom lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen forbi med indspark:

- Vi skal have brugen af tvang ned, og kigger vi på tal og statistikker, går det ikke den rigtige vej. Så der er god grund til at give den en spand kul.

Han glædede sig over, at de deltagende afdelinger var godt repræsenteret – både med afdelingsledere og medarbejdere: Det er vigtigt for resultatet, at I involverer jer. Og det er vigtigt, at I og vi holder fokus og bliver ved – også når projektet er slut.

Nedbringelse af tvang i psykiatrien - læringsseminar

Test, test, test
For ofte falder man tilbage til gamle vaner, når projekter stopper.

- Det er en stor fejl - tingene skal indarbejdes i organisationen og være en del af hverdagen. I skal afprøve, indtil tingene virker, og selvom det virker, og I har fundet en ny og god måde at gøre tingene på, så skal I blive ved med at teste nyt. Hører I om andre, der har gode erfaringer med noget, så prøv det af, sagde den lægefaglige direktør.

Sygehusledelsen vil fremover følge afdelingernes tvangstal, der opdateres hver måned, og i løbet af foråret tager sygehusledelsen på audit for at overvære afdelingerne gennemgå deres tvangstal.

Afdelingerne, der deltager i projekt nedbringelse af tvang, mødes næste gang til seminar i oktober 2013, og arbejder indtil da videre med aktiviteter på de enkelte afdelinger.

Nedbringelse af tvang i psykiatrien - læringsseminar

Læringsseminar 18. april

Læringsseminar i Fredericia - 18. april

Læringsseminar

Gruppearbejde v. læringsseminar

Fakta

Sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt: Nedbringelse af tvang i psykiatrien kører over en treårig periode fra 2012 til 2015.

I Psykiatrien i Region Syddanmark deltager seks afdelinger: Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle, Psykiatrisk Afdeling Svendborg, Psykiatrisk Afdeling Augustenborg, Psykiatrisk Afdeling Esbjerg, Børne- og Ungdomspsykiatri Esbjerg og Børne- og Ungdomspsykiatri Odense.

Psykiatrien i Region Syddanmark har fået godt tre mio. kr. til projektet.

Læs mere om projektet

Læs tema i PS! om tvang


Siden er sidst opdateret 19-4-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring