Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Laveste dødelighed - største bivirkninger

For et par år siden gennemførte man i Finland et stort registerstudie, der omfattede mere end 60.000 patienter med skizofreni. Det viste sig, at patienter, der ikke var i behandling med antipsykotisk medicin døde tidligere end patienter i medicinsk behandling.

Til mange fagfolks overraskelse viste studiet også, at det antipsykotiske lægemiddel clozapin (Leponex) var forbundet med den laveste dødelighed overhovedet blandt de antipsykotiske lægemidler. Det fortæller formand for psykiatrisygehusets lægemiddelkomité, overlæge John Teilmann Larsen, Psykiatrisk Afdeling Odense.

JohnTeilmann - til artikel i PS!

- Betydningen af antipsykotiske medicin er kompleks. På den ene side har medicinen ofte bivirkninger, fx øget vægt, der vil forværre risikoen for hjertekarsygdom. På den anden side kan medicinens effekt på sygdommen nedsætte risikoen for selvmord og gøre det muligt for patienten at ændre sin usunde livsførelse, siger John Teilmann Larsen. Foto: Heidi Lundsgaard. Tekst: Eivind Johansen.

Lægemidlet clozapin betragtes ellers som den antipsykotiske medicin, der har de tungeste bivirkninger. Mange patienter tager 10-20 kg på under behandlingen med præparatet, udvikler forhøjet kolesterol - og måske type-2 diabetes.

- Når clozapin alligevel ser ud til at have en positiv effekt på dødeligheden ved skizofreni, kan det have flere årsager. Clozapin er ubetinget det mest effektive antipsykotiske lægemiddel og har blandt andet en forebyggende virkning på selvmord ved skizofreni. Det er også vigtigt at notere sig, at patienter, der behandles med clozapin følges mere intensivt i det psykiatriske behandlingssystem. Man må derfor formode, at disse patienter får mere glæde af de tiltag, der i de senere år er gjort for at forebygge, opspore og behandle livsstilssygdomme, forklarer han.

Benzodiazepiner

Mens de antipsykotiske lægemidler i sig selv tilsyneladende ikke medfører overdødelighed for patienter med skizofreni, har det vist sig i både danske og internationale undersøgelser, at kombinationen af antipsykotiske lægemidler og de såkaldte benzodiazepiner, der anvendes ved angst og søvnbesvær, øger dødeligheden, hvis lægemidlet bruges i længere tid.

- Her er der virkelig grund til at råbe vagt i gevær. Benzodiazepiner kan være nyttige i korte behandlingsforløb, fx i forbindelse med akutte psykoser, men de bør ikke i årevis være en fast del af behandlingen, siger Johan Teilmann Larsen.

Han påpeger, at antipsykotisk medicins betydning for overdødeligheden blandt mennesker med skizofreni er kompleks.

- På den ene side har medicinen ofte bivirkninger, fx øget vægt, der vil forværre risikoen for hjertekarsygdom. På den anden side kan medicinens effekt på sygdommen nedsætte risikoen for selvmord og gøre det muligt for patienten at ændre den usunde livsførelse, som ofte er en følgesvend til det at have en alvorlig psykisk sygdom.

Medicin og John Teilmann

 


Siden er sidst opdateret 25-3-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring