Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Ulighed i sundhed

På den nationale konference Ulighed i Sundhed 24. januar 2013 i Kolding satte Region Syddanmark fokus på den markante ulighed i sundhed for sindslidende på tværs af køn.

Formålet med konferencen var at drøfte fakta og få løsningsforslag på bordet. Og interessen var stor. Over 250 fagfolk og politikere fra hele landet deltog.

Jacob Stengaard Madsen - Konference for ulighed

Social- og psykiatridirektør Jacob Stengaard Madsen var ordstyrer under konferencen for ulighed i sundhed, som fandt sted 24. januar 2013. Foto: Jakob Fynsk.

Susanne Linnet (V), formand for Region Syddanmarks Følgegruppe for ligestillingsarbejdet, glæder sig over den store opbakning til konferencen.

- Jeg tror, de fleste vil være enige i, at ulighed er uacceptabel. Uanset sygdom, handicap, etnicitet, køn og alder så skal sundhedsvæsenet kunne hjælpe. Og hvis vi skal løse problemet med de markante uligheder i sundhed, så må vi udbrede kendskabet til, at uligheden eksisterer, siger hun.

Løsninger skal redde liv

Den markante overdødelighed hænger primært sammen med livsstilssygdomme. Lidelser som hjertekarsygdomme, diabetes og luftvejssygdomme kan være årsag til den høje dødelighed.

Faktisk tegner livsstilssygdomme sig for 60 procent af overdødeligheden blandt sindslidende. Ifølge Region Syddanmarks Sundhedsprofil 2010 lider 25 procent af de psykisk syge af fire eller flere fysiske sygdomme, mens dette kun gør sig gældende for syv procent af den øvrige befolkning.

Og når det kommer til forskel på køn, er uligheden også markant.

- Vi kender alle til, at mænd har en middellevetid, der er cirka fire år kortere end kvindernes. Men mænd i alle aldre har desuden en større forekomst af sygdomme og højere dødelighed end kvinder. Og øverst på listen over dårligst helbred står de ufaglærte og enlige mænd– de nemlig lever 13 år kortere end de bedst stillede kvinder. Det er en problematik, vi skal finde en løsning på, og her er konferencen et godt udgangspunkt, siger Susanne Linnet.

Susanne Linnet med vinder

Regionsrådsmedlem Susanne Linnet sammen med medicinstuderende Martin Korsbak Madsen, der var mødt op for at modtage førstepræmien for Danske Regioners prisopgave i psykiatri. Prisen uddeles til medicinstuderende. Martins opgave handlede om lysterapis påvirkning af hjernens aktivitet. 

Fælles fodslag

Når det handler om at finde løsninger, så er hun ikke i tvivl om, at en vigtig forudsætning er, at de enkelte dele af sundhedsvæsenet forener kræfterne.

- Vi har simpelthen brug for, at både sygehusene, psykiatrien, kommunerne og de praktiserende læger kommer på banen. Alle må bidrage til at løfte opgaven – sammen med borgerne. Der har måske været en tendens til, at de forskellige specialister har haft fokus på deres eget arbejdsområde, men skal vi reducere uligheden i sundheden, så må vi have fokus på hele det hele menneske, siger Susanne Linnet.

Uddeling af pris

I forbindelse med konferencen uddelte chefredaktør Kristian Lund Dagens Medicins Lighedspris. Prisen sætter fokus på favorisering og diskriminering af patienter. Den blev uddelt for tredje gang og gik i denne omgang til Idræt for Sindslidende. Der var også en særpris til den fynske tolk Batool Kamil.

Se Dagens Medicin: Indsats for sindslidende belønnes med Lighedsprisen

Se Dagens Medicin: Lighedsprisens særpris går til fynsk tolk

Lighedspris - Dagens Medicin

Særprisen gik til den fynske tolk Batool Kamil.

Syddansk pilotprojekt

Blandt oplægsholderne på konferencen var professor Bent Nielsen, Psykiatrisk Afdeling Odense. Han berettde blandt andet om et pilotprojekt i lokalpsykiatrien, hvor en praktiserende læge og en sygeplejerske mødte udvalgte patienter og hjalp med at sætte fokus på livsstil og somatisk sygdom.

Læs mere om Sundhedsklinik for psykisk sårbare i Odense


Siden er sidst opdateret 25-1-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring