Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilDet rummelige arbejdsmarked - EN AF OS-konference i Middelfart

Det rummelige arbejdsmarked - EN AF OS-konference i Middelfart

750 borgere mellem 18 og 60 år med skizofreni, bipolar lidelse eller langvarig depression skal over de kommende to år deltage i forskningsprojektet ”Individuelt Job med Støtte” (IPS). Projektet er støttet af Arbejdsmarkedsstyrelsen og kører i regi af Psykiatrien i Region Syddanmark. Det sker i et tæt samarbejde mellem Psykiatrisk Afdeling Odense og Odense Kommune. Det fynske projekt samarbejder desuden med Hovedstadens psykiatri.

Psykiater og forskningslektor Elsebeth Stenager fortalte om projektet, som har amerikansk forbillede, på EN AF OS-konferencen 6. november 2012 i Middelfart.

Målet med projektet er, at flere får en større tilknytning til arbejdsmarkedet og at deres livskvalitet bliver bedre. Projektet har også et sundhedsøkonomisk perspektiv.

- Formålet er ikke at ændre personer, men at finde et match mellem job og person, fortalte Elsebeth Stenager.

Fri tid i stedet for fritid

Men forinden havde sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien i Region Syddanmark, budt velkommen med en påmindelse om, at alt for mange mennesker står i den situation, at de udelukkende har fri tid, men ingen fritid.

- Nogle fordi deres arbejdspladser har gennemført fyringsrunder – andre fordi de tilfældigvis har eller har haft en psykisk sygdom. Men samtlige politiske signaler understreger, at det er nu, der skal arbejdes på, at langt flere skal have et tilhørsforhold til en arbejdsplads. Der venter os et stort arbejde og mange opgaver. Og vores holdninger og vaner skal nok blive udfordret – vi skal tænke nyt både som borgere, i kommuner og regioner og på arbejdspladserne, sagde Ole Ryttov.

Trivsel – 360 grader

Konferencen havde også besøg af Mads Cronquist, administrerende direktør i egen virksomhed, der gav sit bud på, hvordan en virksomhed kan fremme sundhed, trivsel, arbejdsmiljø og kompetenceudvikling. Under ét – STAK. Rammen for hans projekt, ”Trivsel - 360 grader”, var den mellemstore entreprenørvirksomhed Christiansen og Essenbæk. Via projektet blev virksomhedens sygefravær reduceret med 34 procent i løbet af det første halvår.

Patient, forbruger og ekspert

Første oplægsholder på dagen om det rummelige arbejdsmarked var i øvrigt Thomas Geuken, Instituttet for Fremtidsforskning, der, med afsæt i tal fra verdenssundhedsorganisationen WHO, kunne berette, at 70 pct. af verdens sygdomme i 2020 er livsstilssygdomme med et mentalt element som en bærende del. Han fortalte også om en udvikling, der går fra aldersbetingede sygdomme til samfundssygdomme.

- Blandt andet forårsaget af ”det grænseløse arbejde”. Og det betyder helt sikkert flere psykiatriske patienter, sagde fremtidsforskeren, der pegede på, at både sundhedsvæsen og patienter vil opfatte patienter som forbrugere. Og det er stærke forbrugere. Thomas Geuken talte om nye samarbejdsformer og massernes visdom.  Patienterne vil også være eksperter, og de vil dele deres ekspertise - fx via sociale medier som Facebook.

- Det er ikke ”patient impowerment”, men ”personal impowerment”, fastslog Thomas Geuken.

Konferencen om det rummelige arbejdsmarked var startskuddet for EN AF OS-kampagnens fokus på arbejdsmarked i Syddanmark.

Se billeder fra konferencen


Siden er sidst opdateret 7-11-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring