Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Hjælp til selvmordstruede børn og unge

Trygfonden har netop doneret 810.000 kr. til Center for Selvmordsforebyggelse i Odense. Pengene skal bruges til et forskningsprojekt, der skal understøtte den kliniske vurdering af selvmordsrisiko blandt børn og unge.

Projektet består af et spørgeskema – et internationalt såkaldt standardiseret screeningsredskab – som sammen med behandlerens vurdering skal være med til at fortælle, om barnet eller den unge er selvmordstruet.

Det primære fokus i projektet er at undersøge sammenhængen mellem selvmordstanker og selvmordsadfærd.

I projektet indgår skalaen i et selvrapporteringsspørgeskema, som gives til børn og unge i forbindelse med behandling for selvmordsrisiko.

Skemaet skal udfyldes tre gange
Patienterne, der deltager i forskningsprojektet, skal i alt besvare 60 spørgsmål.

De vil blive bedt om at udfylde selvrapporteringsskemaet tre gange: Når behandlingen starter, ved afslutning af behandling og 6 måneder efter behandlingen.

På den måde er der mulighed for at undersøge sammenhængen mellem selvmordstanker og selvmordsadfærd over tid.

Forebyggende element
Centerleder Kim Juul Larsen, som leder forskningsprojektet, vurderer at afprøvningen af skalaen er et vigtigt led i selvmordsforebyggelse for børn og unge:

- På sigt vil projektet bidrage til at øge vores viden om, hvordan vi bedst muligt kan identificere børn og unge i risiko for at udvikle suicidalitet. Samtidig giver det os mulighed for at afprøve en mere ensartet og systematisk måde at screene på, og vi får en praktisk erfaring med den konkrete anvendelse af skalaen i klinisk sammenhæng.

Forskningsprojektet løber foreløbigt over 1,5 år med Ph.d Tina Birgitte Sørensen som primær forsker.

Fakta
The Columbia-Suicide Severity Rating Scale, som afprøves i projektet, er allerede kendt i Psykiatrien i Region Syddanmark, hvor den anvendes som en vejledende interviewstruktur i den kliniske risikovurdering.

På sigt vil centret i Odense samarbejde med de netop etablerede teams for selvmordsforebyggelse i Børne- og Ungdomspsykiatri Augustenborg, Kolding og Esbjerg. Der er endvidere et samarbejde med SDU – Institut for psykologi og Forskningsenheden, Børne- og ungdomspsykiatri Odense.

Kontaktperson: Ph.d Tina Birgitte Sørensen, Center for selvmordsforebyggelse telefon 63114830


Siden er sidst opdateret 24-10-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring