Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Interviews med to patienter og en pårørende

Bente Ødegaard, mor til Jesper på 23 år, der er tilknyttet TIT:

bente - pårørende 

Tekst: Anita Lykke. Foto: Hanne Kopp

Der er brug for at nedbryde fordomme om mennesker med psykisk sygdom. Det er Bente Ødegaard ikke i tvivl om.

- Folk tænker, at det er dem, der cykler rundt med økse i hånden, siger hun.

Efter et par år, hvor det har været hårdt at være både Jesper og familie, ser det hele nu lidt lysere ud. Det hashmisbrug, som Jesper havde som følge af sin sygdom, er han i dag ude af. Og han er både begyndt på skole og på at dyrke motion.

- Det begyndte for alvor at gå fremad, da Jesper blev tilknyttet TIT (det ambulante team, der behandler unge med skizofreni. Red.), fortæller Bente Ødegaard.

Som et jaget dyr

Jesper har haft det svært i en del år, men det kulminerede for to år siden, hvor han stod oppe på et højt gelænder hos sin far, forklarer hun.

- Han var som et jaget dyr. Vi blev nødt til at ringe til politiet, og så blev han tvangsindlagt. Vi talte om det bagefter – og jeg sagde til ham, at jeg ikke havde dårlig samvittighed. Han svarede mig, at ”det var også i orden”.

I gode hænder

Siden var han indlagt mange gange. Til sidst blev han henvist til TIT.

- Og det var det helt rigtige. Vi ved, at han er i gode hænder dér, siger Bente Ødegaard.

TIT ser Jesper hver uge og følger op med pårørendeundervisning, tager blodprøver etc. Og Jespers kontaktperson går fx med til møder hos kommunen.

Jesper går i dag på CSV Odense-Vestfyn, målrettet unge og voksne med en sindslidelse, og har det nu så godt, at han har overskud til at motionere. Han løber flere gange om ugen, fortæller hans mor.

Martin Breith, 22 år, patient i TIT:

Martin - patient

En hverdag med kone og barn og en psykisk sygdom i bagagen. Det er vilkårene for Martin Breith, der efter en periode med indlæggelser på døgnafsnit i Svendborg og Odense får ambulant behandling via TIT.

Depression og et selvmordsforsøg betød i første omgang seks ugers indlæggelse og diagnosen akut paranoid psykose. Diagnosen blev siden ændret til paranoid skizofreni og Martin Breith blev henvist til TIT for godt et år siden. Det er han meget tilfreds med.

- Spørgsmålet er næsten, hvad de ikke gør for mig, siger han. 

Martin går på CSV i Odense - foreløbig to gange om ugen, hvor han har matematik og et fag, det hedder " Ung og på Vej". Han vil gerne have en sundhedsfaglig uddannelse eller en IT-Uddannelse.  

- Om 10 år håber jeg at være klinisk rask og have uddannelse og job - hvis ikke på fuld tid, så på skånevilkår, siger Martin Breith. 

Myrtle Hagentorn, 82 år, gerontopsykiatrisk patient:

Myrtel - patient

Myrtle Hagentorn er ivrig læserbrevsskribent og en aktiv kvinde. Hun har senest været indlagt en måned på Psykiatrisk Afdeling Odense i juni 2012, men har ellers ikke haft brug for behandlingspsykiatrien siden 1997.

En længere periode, hvor Myrtle Hagentorns verden blev mere og mere grå, kulminerede en dag i den tidlige sommer, hvor hun med egne ord "ikke orkede mere".

- Jeg ringede til en veninde og sagde, at nu tog jeg ind på psykiatrisk akutmodtagelse, fortæller Myrtle Hagentorn.

Herfra blev hun indlagt.  Oven på indlæggelsen skrev hun et lille læserbrev til Fyens Stiftstidende:

”Jeg har for nylig været indlagt på psykiatrisk afdeling, da min verden ramlede sammen. Foruden en mindre depression viste det sig, at jeg også havde dobbeltsidet lungebetændelse og blærebetændelse.

Jeg blev overrasket over den gode, kærlige og professionelle behandling, jeg fik. Jeg har ikke oplevet en sur mine, hverken fra dag, aften eller natsygeplejerskerne. På grund af min første diagnose var der altid en sygeplejerske, der havde tid til at tale med mig.

Hjemsendt fik jeg al den medicin jeg havde brug for til de første tre dage, indtil jeg selv kunne hente den på apoteket.

Tiderne ændrer sig jo, for alle psykiatriske patienter har nu eneværelse og ligger ikke på tomandsstuer som i 1997, hvor jeg også fik en depression. Derfor vil jeg gerne takke hele personalet på psykiatrisk afdeling 201, som foruden helbredelse også gav mig et nyt liv. Ingen nævnt. Ingen glemt.”

Samtidigt sendte hun et brev til afdelingen.

Mens Myrtle Hagentorn var indlagt, fik hun justeret den medicin ned, der stabiliserer hendes psykiske sygdom. Det viste sig, at hun havde fået for meget.

- Det er længe siden, at jeg har haft det så godt. Da jeg skulle hjem, kunne det ikke gå stærkt nok. Med ét gad jeg ikke være der mere. Da jeg kom hjem gik jeg i gang med at gøre hovedrent. Jeg har fået energien igen.


Siden er sidst opdateret 9-10-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring