Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilNy erfaring med behandling af psykisk syge veteraner

Ny erfaring med behandling af psykisk syge veteraner

Ved en reception 20. september 2012 gjorde Region Syddanmark status over det sidste års erfaringer med den højt specialiserede behandling af veteraner med PTSD.

 

- Soldaterne kommer hjem efter at have ydet samfundstjeneste, til et liv, der går i stykker og en hverdag, der falder fra hinanden. Vi, som samfund, har en forpligtigelse til at yde en indsats og hjælpe disse mennesker. Det gør vi nu med dette specialtilbud, for erfaringen siger os, at de almenpsykiatriske tilbud ikke altid rækker, sagde Carl Holst (V).

 

Specialteamet består af psykiatere, psykologer, fysioterapeuter og socialrådgivere og er et samarbejde mellem Psykiatrisk Afdeling Odense og Afdeling for Traume- og Torturoverlevere. Eksperter med særlig viden om PTSD og traumer bidrager til et tværfagligt behandlingsforløb, der tilgodeser sygdomsbilledet hos den enkelte veteran.

 

40 er blevet henvist

Siden 1. september 2011 er omkring 40 veteraner blevet henvist til behandling i specialteamet. De kommer fra alle afkroge i Region Syddanmark, og der er stor variation i veteranernes baggrund, alder og sociale situation.

 

Veteraner, der henvises til specialteamet, har svær og kompleks PTSD, ofte i samspil med andre psykiatriske diagnoser.

 

- Det er usynlige sår, soldaterne får, men sår og mén, der har gennemgribende betydning for deres hverdag og liv. Mange får svære sociale problemer, og få er i arbejde. Nogle har også et misbrug af alkohol eller stoffer. Vi forsøger at hjælpe med medicinsk behandling og/eller samtaler. På det første år har vi fået 40 henvisninger, men vi er sikre på, at der er mange flere, der har brug for hjælp, sagde overlæge Anders Christensen.

 

Stor effekt med veterangrupper

23 af de henviste veteraner er kommet i videre behandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, som trækker på års erfaring med at behandle flygtninge, der lider af PTSD efter krigoplevelser, flugt og tortur. Afdelingen har udviklet et koncept for tværfaglig gruppebehandling, og netop gruppebehandlingen har vist sig at give særligt gode resultater i behandlingen af veteraner med PTSD.

 

- Veteranerne har hurtigt skabt en unik gruppedynamik, som selv de dårligst fungerende bidrager til. Som soldater er de trænet til at fungere i en gruppe, og deres baggrund i Forsvaret giver en fælles referenceramme. Den omsorg, tryghed og ærlighed, vi oplever i veterangruppen, forstærker effekten af behandlingen, siger afdelingschef Marianne Lauritzen.

 

Fakta
Et voksende antal soldater får posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), efter de har været i krig. De kan få hjælp af forsvarets psykologer og i regionernes almene psykiatri. De tilbud tilgodeser den største gruppe af veteraner med psykiske lidelser. I september 2011 sørgede Sundhedsstyrelsen for et højt specialiseret tilbud til veteraner med svær og kompleks PTSD i Region Syddanmark, Region Midt og Region Hovedstaden. Veteraner fra hele landet kan henvises til de tre højt specialiserede funktioner.

 

Tilbuddet, som nu har eksisteret i et år, tager således over, hvor ekspertisen i de nuværende tilbud ikke rækker.

 

Sundhedsstyrelsen har vurderet, at ca. 20 soldater årligt får brug for det højt specialiserede behandlingstilbud i Region Syddanmark. Psykiatrien i Region Syddanmark har i løbet af det første år fået 40 henvisninger til lægelig vurdering.

 

Læs det vedhæftede interview med Carsten, som er i gruppebehandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere. Pressen er velkommen til at bruge interviewet.

 Yderligere oplysninger fås hos:
  • Regionsrådsformand Carl Holst, Region Syddanmark, mobil 4032 5210
  • Overlæge Anders Christensen, Psykiatrisk Afdeling Odense, tlf. 65 41 4110
  • Afdelingschef Marianne Lauritzen, Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, mobil 2242 1042


Tilknyttede filer

Siden er sidst opdateret 20-9-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring