Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Hvad er det, de ved i Hviding?

  På det retspsykiatriske afsnit (R4) i Hviding har der i løbet af 2012 været to episoder med tvangsfikseringer, og gennem de sidste mange år har der ligeledes været meget lidt tvang. Svaret skal findes – ikke blandt patienterne – men blandt personalet; deres holdning og måde at gøre tingene på.

Oversygeplejerske Isabel Gindeberg, Psykiatrisk Afdeling Middelfart, fortæller:

- Der er en bestemt plejekultur i Hviding. Vi ved ikke præcist, hvad det er, men noget er anderledes. Vi ved, at der for eksempel er meget lidt personaleudskiftning. Det er en stabil personalegruppe, som kender hinanden indbyrdes, og som kender patienterne godt. Afdelingssygeplejersken er den, der ofte giver rapport, og hun har et totalt overblik og indblik i samtlige patienters situation. Det gør, at hun måske har nemt ved at handle og reagere i konkrete situationer. Personalet har samtidig meget erfaring og er fortrolig med målgruppen.

Ingen dem-og-os-kultur

Isabel Gindeberg kommer ofte selv på afsnittet og har i den forbindelse gjort sine egne observationer. Hun har set personalet håndtere konflikter, og hun har set dem introducere nye medarbejdere til konfliktløsning. Derfor har hun også nogle ideer og forestillinger om, hvad det kan være, afsnittet kan - og som måske kan være en del af svaret:

- Personalet har en tydelig adfærd og måde at vise, hvad der er acceptabelt. Hvordan tingene gøres, og samtidig er der enighed blandt personalet om, hvordan man gør. Der er heller ikke den der "fangevogter-kultur", hvis man kan sige det sådan. Personalet har en speciel "mental måde" at være sammen med patienterne på. De laver og gør ting sammen, og der er ligesom ingen barriere mellem de to parter.

Praktisk på en elegant måde

Samtidig har personalet en speciel måde at håndtere konflikter på:

- Hvis der fx opstår en opkørt situation, formår personalet hurtigt at få den ned igen. Ikke ved at være konfronterende, face-to-face, men mere ved at være "ved siden af". De er samtidig ikke for eftergivende, men tydelige. De er praktiske, på en meget elegant måde, fortæller Isabel Gindeberg.

Indhenter viden om det særlige

Nu skal forskning og observationsstudier være med til at sætte fingeren på, hvad det er, personalet gør anderledes. Det er ikke nok, at personalet TROR, at det er sådan, det skal også DOKUMENTERES.

Forskningssygeplejerske og forskningsleder Frederik Gildberg vil i forbindelse med sit post doc. projekt om reduktion af tvang i retspsykiatrisk praksis forsøge at koble endnu et studie på. Den viden, de får om personalets praksis i Hviding, kan eventuelt bruges i en ny sammenhæng og prøves af andre steder.

En kultur forsvinder

Efter planen skal R4 i Hviding lukke i forbindelse med samlingen af Retspsykiatri Syddanmark i Middelfart i 2013, så det er nu, denne viden skal indsamles.

- Lige om lidt er kulturen i Hviding væk. Nogle af medarbejderne vil flytte med til Middelfart, men ikke alle, og det vil blive en ny situation og ny kultur, så hvis vi ikke gør noget nu, vil den viden om, hvad de kan og gør derovre, være gået tabt, siger Isabel Gindeberg.

Læs mere om post doc. projektet "reduktion af tvang i retspsykiatrisk praksis" i det nye nummer af medarbejderbladet PS!

I PS! kan du i øvrigt læse et helt tema om, hvordan det går med at mindske tvangen i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Læs PS! september 2012


Siden er sidst opdateret 28-11-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring