Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Den gode diagnosticering af psykisk sygdom

Fem af deltagerne er sunde og raske. De andre fem har en psykiatrisk diagnose. Hvor gode er tre eksperter til at vurdere, hvem der er hvem? Sådan lyder konceptet i DR’s nye dokumentarserie "Gal eller Normal", der i to programmer udfordrer danskerne på deres fordomme om psykisk sygdom.

Første udsendelse blev sendt 14. maj. Udsendelse nummer to sendes 21. maj.

Programmerne sætter samtidig fokus på den danske psykiatri og på de behandlingsmuligheder, der gør det muligt at komme sig efter en psykisk sygdom. Overlæge i Sundhedsstyrelsen og næstformand for landskampagnen EN AF OS Søren Brostrøm er positiv over for programmerne, som han mener, kan skabe en vigtig debat om psykiatrien.

- Der findes mange fordomme om psykiske sygdomme, og jeg regner bestemt med, at de her programmer kan være med til at aflive fordomme og skabe bedre forståelse for, at mennesker med en psykiatrisk diagnose sagtens kan leve godt. Jeg håber også, at udsendelserne kan skabe debat om de udfordringer, som man i dag står med i psykiatrien i Danmark. Der har tidligere været meget kritik af forholdene i den danske psykiatri, men der er i de senere år sket store fremskridt, idet man har tilført området flere ressourcer og sat et omfattende kvalitetsarbejde i gang, siger Søren Brostrøm.

Diagnoser kræver længerevarende dialog

De tre eksperter i DR’s programmer er alle eksperter inden for psykiatri. De får ingen informationer om deltagernes baggrund, men må nøjes med at iagttage deltagernes ageren, når de bliver udsat for opgaver og test, der er designet til at være særligt udfordrende for mennesker med psykiske lidelser. På den baggrund skal eksperterne koble fem psykiatriske diagnoser til fem af de i alt ti deltagere.

At det er lettere sagt end gjort er der, ifølge Sonja Rasmussen, ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Odense, god grund til.

- Det er vigtigt, at man forstår, at programmerne på ingen måde giver eksperterne normale arbejdsbetingelser, og at man i virkelighedens verden som patient i det psykiatriske system gennemgår en lang og grundig procedure, før man får stillet en diagnose. Udredning og behandling kan foregå ambulant dvs. uden, at man er indlagt. En patient i det psykiatriske system vil typisk have en længerevarende dialog med speciallæger og andre fagfolk, som vil danne grundlag for diagnosticeringen. Behandlingen kan foregå i specialafdelinger, hvor de ansatte er specialiserede i at tage sig af mennesker med den pågældende psykiatriske diagnose, forklarer hun.

Læs mere om kampagnen på www.en-af-os.dk.Yderligere oplysninger
  • Sonja Rasmussen, ledende overlæge, Psykiatrisk Afdeling Odense, Psykiatrien i Region Syddanmark, mobil 2964 9759
  • Søren Brostrøm, overlæge og næstformand for EN AF OS kampagnen, tlf.: 72 22 78 67, mail: sbro@sst.dk.
  • Martin Lund, formand for Landskampagnen EN AF OS, tlf. 45 11 20 02

Siden er sidst opdateret 15-5-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring