Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Du taler da meget godt dansk

Som udenlandsk speciallæge vil det faglige stort set være på plads i forvejen, og den største udfordring vil være at få lært det danske sprog. Derfor vil de nyansatte komme på et intensivt sprogkursus, både før og under ansættelsen i Danmark. Man bliver lovet fast job, såfremt sprogmodul 3.5 er bestået indenfor 2 år.

Det er vigtigt som læge, at man kan tale samme sprog som patienten, og især som psykiatere kan sprogfornemmelsen være altafgørende for behandlingen. Netop fordi samtalen er så vigtig, og fordi der ofte tales om følelser og stemninger – sproglige dimensioner, der kan være svære at fange for en, der ikke mestrer sproget.

Sprogkundskabet er vigtigt

Krzysztof Mateusz Siwiec kom til Danmark i 2006 og arbejder nu som psykiater i Esbjerg. Han var inviteret med til introdagen for de ni udenlandske ansøgere, og kunne blandt andet fortælle, hvordan det er at arbejde i Danmark. Han lagde stor vægt på den sproglige udfordring:

- Sproget er svært og vær forberedt på, at du vil have hovedpine de første to måneder, fordi du taler dansk hele tiden. Men danskerne er meget hjælpsomme, så spørg om hjælp og bed dem om at rette dig, hvis du siger noget forkert.

- Danskerne er meget flinke, men når de i starten siger; ”Du er meget god til dansk”, så tag ikke fejl. Det betyder, at du stadig har meget at lære! Når de ikke længere kommenterer dit dansk, så er det fordi, at du er blevet rigtig dygtig.

- Husk at vær social, både på arbejdet og efter arbejde. Deltag i frokostpauserne. Dine kolleger er interesserede i dig, og vil gerne snakke. Det tager et stykke tid at komme ind på danskerne, men det kommer. Og tal så ikke kun dansk på arbejdspladsen – se tv, bland dig og hør danskerne tale, fortalte Krzysztof Mateusz Siwiec.  


Siden er sidst opdateret 30-4-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring