Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Byggestart for Retspsykiatri Syddanmark

Sikkerhed. Behandling. Tilhørsforhold og specialviden. Det er nogle af nøgleordene for den nye syddanske retspsykiatri, der om godt halvandet års tid vil være samlet i Middelfart. I dag, tirsdag 28. februar 2012 var der første spadestik på det nye retspsykiatribyggeri.

- De nye fysiske rammer, vi får her, giver bedre plads til aktiviteter for patienterne. Det handler ikke kun om fysiske rammer, også om nytænkning og nyt indhold i form af samlet behandling og pleje og en samlet specialviden, sagde regionsrådsformand Carl Holst (V), der tog det første spadestik fra en gravemaskine.

Ikke kun nye mursten

Region Syddanmark vil med byggeriet, som den eneste region i landet, samle de indlagte retspsykiatriske patienter. Den fysiske samling vil blandt andet betyde, at specialerne samles, og det vil smitte positivt af på den behandling, patienterne får.  

Det nye skal ikke kun forstås i form af flere mursten og et nyt flot byggeri. Det handler i høj grad om nytænkning indenfor retspsykiatrien: Den faglige kvalitet vil blive højere, og der vil være unikke muligheder for videndeling og vidensudveksling. De indre rammer – indholdet - bliver dermed mindst lige så vigtig:

Behandling og sikkerhed hånd i hånd

- Vi vil prioritere behandling og sikkerhed lige højt. Sikkerhed fordi vi af hensyn til samfundet udenfor selvfølgelig er nødt til at holde på patienterne. Og behandling, der kan hjælpe dem til at komme sig og begå sig i livet. Vi skal huske, at det er syge mennesker, der skal gøres raske. Vi bygger ikke et fængsel, sagde regionsrådsformanden.

Tilhørsforhold og færre flugtforsøg

Region Syddanmark vil tage udgangspunkt i undersøgelser, der viser, at flugtforsøg mest effektivt forebygges ved, at patienterne får et tilhørsforhold til personalet – og dermed til afdelingen.

Det betyder, at der som en vigtig del af hverdagen vil være varierede fritidsaktiviteter. Der opføres en ekstra sportshal i forbindelse med byggeriet, og der vil blive oprettet et træningskøkken, hvor patienterne lærer at planlægge og tilberede mad. Desuden vil alle patienter have adgang til undervisningsrum.

Almen sikkerhed

Udover relationer til personalet, personalegruppens faglighed samt styrket uddannelse og forskning, vil der også være vægt på sikring af de fysiske rammer i form af gængse sikkerhedsforanstaltninger.  

Fakta

Region Syddanmark samler retspsykiatrien i Middelfart, hvor der fremover bliver 70 retspsykiatriske døgnpladser samt en almenpsykiatrisk afdeling med 36 pladser.

Ud af de retspsykiatriske døgnpladser skal 14 være private to-værelsesstuer, hvor anbringelsesdømte patienter efter en periode kan flytte over i.

Foruden ombygning af eksisterende arealer – ca. 8000 kvadratmeter - udvides der med yderligere ca. 8.500 kvadratmeter.

Det fremtidige navn for de nye rammer er Retspsykiatri Syddanmark.

Resultatet er en moderne retspsykiatri, hvor behandling og sikkerhed går hånd i hånd. Hvor der er fokus på den gode relation mellem patient og medarbejder og på varierede fritidsaktiviteter, blandt andet i form af voksenundervisning, træningskøkken og sportshal.

Der vil være gængse fysiske sikkerhedsforanstaltninger i form af en fire meter høj facade, der er designet til at modstå flugtforsøg. Murene omkring retspsykiatrien vil være videoovervågede og belyst. Der vil være elektronisk adgangskontrol og et privat vagtværn vil overvåge området ved hjælp af kameraerne.

Den samlede pris er knap 237 millioner kroner.

Entreprenøren er 5E Byg A/S og totalrådgiver/arkitekt er CREO, Odense.

Byggeriet forventes at stå færdigt i efteråret 2013.

Region Syddanmarks psykiatriplan ”Fremtidens Psykiatri” blev vedtaget af regionsrådet i 2007. Et element i denne plan er at samle retspsykiatrien i Middelfart.yderligere oplysninger fås hos:
  • Regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holst, mobil 4032 5210

Siden er sidst opdateret 29-2-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring