Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Mange børn og unge mistrives

PsykInfo og eksperter sætter fokus på den stigende gruppe børn og unge, der mistrives og har ondt i livet.

Siden 1991 har et stigende antal børn i alderen 11-15 daglige symptomer på følelsesmæssig mistrivsel. De friske tal fra Sundhedsstyrelsen satte dagsordenen på PsykInfos konference den 13. oktober.

Konferencen er et led i den nationale afstigmatiseringskampagne EN AF OS, og 120 medarbejdere fra kommuner, skoler og psykiatrien var mødt op for at blive klogere på området.
 

En ud af fem har tegn på mistrivsel

De fleste 11-15-årige har det godt. Men en ud af fem har bekymrende eller alvorlige tegn på mistrivsel i deres daglige liv.

- Psykisk mistrivsel er ikke noget, man dør af, men mange børn og unge har det elendigt. Det er skadeligt for deres indlæring og for deres fremtidige helbred. For mig at se er det en advarselslampe om et samfund, der ikke giver sine børn og unge tilstrækkeligt gode vilkår, sagde professor Bjørn Holstein fra statens Institut for Folkesundhed.

Der er en stærk sammenhæng mellem social integration og psykisk mistrivsel. Børn, der mistrives, har større risiko for at udvise selvskadende adfærd, selvmordsforsøg og dermed begyndende tegn på mere alvorlige psykiske lidelser.

Især pigerne har det svært, og denne tendens fortsætter, når man undersøger den mentale sundhed hos 19-24-årige.
 

Forældre og skoler kan fremme trivsel

Det er vigtigt, at forældre, lærere, kammerater og fagfolk er opmærksomme på betydningen af god trivsel. Nyere forskning viser, at det er muligt at fremme børn og unges mentale sundhed og dermed begrænse problemer med dårlig trivsel.

- Man skal sætte ind, når der er tegn på mistrivsel, selvskadende adfærd eller tanker om det. Det tyder nemlig på, at børn og unge tager adfærden med sig videre i livet, hvis man ikke gør noget for at forhindre det, forklarede Lillian Zøllner, som er centerleder på Center for Selvmordsforskning.

Tallene fra registeret over selvmordsforsøg viser, at i takt med den stigende mistrivsel blandt børn og unge, stiger antallet af selvmordsforsøg.

Venskab og tryghed i familien er det vigtigste, når man spørger børnene og de unge selv. Men de sårbare børn og unge føler ikke, at de har nogen at tale med, når de virkelig har brug for det.
 

Unge mod tabuer

Unge mod tabuer. Det er titlen på et helt nyt projekt, som PsykInfo præsenterede på konferencen. Unge, der har haft psykisk sygdom inde på livet, eller som selv har haft det svært skal sammen med PsykInfo ud på skoler, gymnasier og højskoler for at fortælle deres historie.

- Det er langt mere troværdigt, når de unge selv formidler. Det er en strategi til at gøre emnet mere legalt og skabe en ligeværdig dialog mellem de unge, fortalte Liselene Pedersen og Mette Skov fra PsykInfo.

Formålet med projektet er at nedbryde tabuer, formidle faktuel viden om, hvor man kan få hjælp, og give de unge håb om, at man kan have et rigt liv på trods af psykisk sårbarhed.

Indlæg fra konferencen 13. oktober

 


Siden er sidst opdateret 17-10-2011Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring