Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilOdense-forskere vil kortlægge årsagerne til børne-depression

Odense-forskere vil kortlægge årsagerne til børne-depression

Der er kommet større fokus på børns depression, og lægeverdenen ved i dag, at børn helt ned til førskolealderen bliver ramt af depression. Årsagerne til depressioner hos børn står dog stadig tilbage som et åbent spørgsmål.

Det spørgsmål vil ph.d.-studerende Rikke Wesselhöft og professor Niels Bilenberg, Forskningsenheden ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Odense, nu forsøge at finde svar på i et nyt forskningsprojekt, som netop har fået en million forskerkroner fra Lundbeck Fonden.

- Vi ved fra et forskningsprojekt i Århus, at vi har en tendens til at overse depressioner hos børn, bl.a. fordi deres symptomer ikke altid ligner voksnes. Med projektet får vi adgang til cirka 24.000 børn i alderen 7-9 år, som vi kan følge for at finde svarene, forklarer Rikke Wesselhöft.

Forsker i både arv og miljø
Projektet har fået adgang til den landsdækkende undersøgelse Bedre Sundhed for Mor og Barn, der følger 100.000 mødre og deres børn. Ud af de 100.000 børn er ca. 24.000 fra årgang 2001 og 2002, som er den aldersgruppe det nye projekt vil følge.

- Gruppen skal igennem et børnepsykiatrisk screeningsinterview og dernæst et internetbaseret diagnostisk interview, forklarer Rikke Wesselhöft.

Ligesom ved depression hos voksne har både gener og miljøet betydning for, om børn udvikler en depression. I den landsdækkende undersøgelse Bedre Sundhed for Mor og Barn har de deltagende mødre og børn afgivet blod til en biobank. Det betyder, at Rikke Wesselhöfts ph.d. projekt både kan følge børnene i deres miljø samt undersøge for evt. genetiske årsager til depressionen.

Projektet vil komme til at fylde en vigtig tom plads ud i lægeverdenens viden om børnedepression, og resultaterne vil formentlig også være brugbare ud over landets grænser.

Resultater om to år
- Vi ved for lidt om depression hos børn. Vi ved dog, at der er deprimerede børn, og at der er kommet større fokus på dem. Men om depressionen skyldes forhold under graviditeten, de tidlige leveår eller noget helt andet, kan vi kun gætte på i dag. Med projektet kan vi formentlig blive klogere på betydningen af de genetiske og miljømæssige påvirkninger og i det hele taget få et klarere billede af hyppigheden af depression hos de 7-9-årige børn, siger Rikke Wesselhöft.

Hun regner med, at de første resultater, der handler om miljøpåvirkningernes betydning for depression hos børn, vil blive offentliggjort om et par år.

 

Årsberetning om forskning i psykisk sygdom hos børn og unge
Rikke Wesselhöfts projekt er et af flere aktuelle forskningsprojekter med fokus på børn og unge. I den netop offentliggjorte årsretning 2009 præsenterer Forskningsenheden ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Odense en række forskningsprojekter og forskere.

Årsberetning 2009Yderligere oplysninger fås hos:
  • Læge, ph.d. stud. Rikke Thaarup Wesselhöft, telefon 6311 7110, rikke.wesselhoeft@ouh.regionsyddanmark.dk
  • Professor, overlæge Niels Bilenberg, mobil 4028 5082

Siden er sidst opdateret 12-8-2010Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring