Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Ikke godt nok

Samarbejdet mellem pårørende og personale er et fokusområde i Psykiatrien i Region Syddanmark. Den 10. september var sygehuset vært for brugerorganisationer, medarbejdere og pårørende ved en konference om det vigtige emne.

Mangel på forståelse for familiens situation. Ingen eller mangelfuld information. Fagsprog uden forklaring og empati. Sådan oplever for mange pårørende mødet med psykiatrien.

Psykiatrien i Region Syddanmark arbejder målrettet på at vende dette billede og havde derfor sat både pårørende, brugere og personale stævne ved konferencen om samarbejde med pårørende den 10. september.

Ved konferencens begyndelse fortalte en patient og en pårørende deres livshistorier og oplevelser med psykiatrien. Budskabet stod klart i begge fortællinger. De pårørende blev ofte ikke hørt eller inddraget i behandlingsforløbet. I stedet blev de efterladt med frustrationer, utryghed og følelsen af at være til besvær. Landsdækkende tilfredshedsundersøgelser viser, at denne oplevelse deles af mange pårørende til psykisk syge.

Workshops gav mange forslag og ideer
Flere pårørendehistorier blev fortalt i løbet af konferencen, og hele eftermiddagen arbejdede deltagerne i workshops med problemer og udfordringer, når det handler om samarbejde omkring et psykisk sygt familiemedlem. Workshopperne resulterede i et væld af forslag og idéer, som Kvalitetsrådet og sygehusledelsen i Psykiatrien i Region Syddanmark nu arbejder videre med.

Ole Ryttov, som er sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, understregede ved konferencen, at ledelsen prioriterer dette område meget højt og vil yde en aktiv indsats for at forbedre samarbejdet med pårørende i psykiatrien.

Vigtigste samarbejdspartner i behandlingsforløbet
− Pårørende i psykiatrien er en uvurderlig ressource, og vi vil arbejde målrettet på at ændre kulturen i psykiatrien, så pårørende bliver betragtet som den vigtigste samarbejdspartner i behandlingsforløbet. Det tager tid at ændre kultur, værdier og grundlæggende antagelser, men dialog er forudsætningen for, at noget ændrer sig. Et bedre pårørendesamarbejde vil resultere i et bedre behandlingsresultat for den enkelte patient, sagde Ole Ryttov.

Konferencen markerer afslutningen på Psykiatrien i Region Syddanmarks deltagelse i det nationale kvalitetsudviklingsprojekt "Pårørende i Psykiatrien". Desuden er konferencen et skridt på vejen i arbejdet med at føre Psykiatrien i Region Syddanmarks pårørendepolitik ud i livet.

Psykiatrien i Region Syddanmark har også fokus på pårørendesamarbejdet via sygehusets deltagelse i Det Nationale Indikatorprojekt (NIP), via Dialogforum, hvor regionspolitikerne og bruger- og pårørendeorganisationer mødes. - Og via en række konkrete tiltag på Psykiatrien i Region Syddanmarks afdelinger.

 

Information om Dialogforum og pårørendepolitikken samt mere information om konferencen.


Siden er sidst opdateret 11-9-2009Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring