Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Tabuer skal tales ihjel

Region Syddanmark ønsker at være kendetegnet ved åbenhed, dialog og borgerinddragelse, og netop de tre begreber var i fokus, da der torsdag den 26. marts var premiere på Psykiatrisk Dialogforum.

Syv organisationsrepræsentanter mødtes med syv regionsrådsmedlemmer til en spændende drøftelse af bl.a. patient- og pårørendepolitikken, det fremtidige lokale samarbejde, klageproceduren i psykiatrien og tilfredshedsundersøgelser.

Psykiatrisk Dialogforum har konstitueret sig med regionsrådsmedlem Bente Gertz Hansen som formand, og Lone Storm Andersen fra Depressionsforeningen som næstformand.

Skønt at få dialogen i gang

Formand Bente Gertz Hansen og Jeppe Bruun-Petersen fra SIND er begge glade for, at der nu er etableret en direkte kommunikationskanal mellem psykiatriens bruger- og patientorganisationer og repræsentanter fra regionsrådet. Og begge er enige om, at det var et rigtig godt møde præget af samarbejdsvilje og et ønske om at lytte til hinanden.

Bente Gertz Hansen er ikke i tvivl om, at dialogen er vigtig:

- Jeg har savnet mødet med patienter og pårørende, og det er skønt at få dialogen i gang. Den har vi manglet, og nu er vi godt på vej. Mit indtryk er, at vi ikke er langt fra hinanden. Der kan være små meningsforskelle mellem organisationerne, men jeg oplever klart, at vi har det fælles fokus at gøre noget for de patienter, der har brug for støtte og behandling, og at vi er klar til at gøre det i gensidig respekt.

Jeppe Bruun-Petersen fra SIND er også fuld af lovord efter mødet:

- Med Psykiatrisk Dialogforum har vi fået et godt sted til udveksling af erfaringer og ideer. Vi blev godt modtaget af politikerne, der blev lyttet til os, og jeg fornemmer, at både politikere og organisationer er enige om, hvor udfordringerne ligger og har viljen til at arbejde med dem.

Og udfordringer er der nok af.

- Der er pres på retspsykiatrien med et stigende antal patienter, og snakken i dag viser med al tydelighed, at vi skal have opmærksomhed på, at vi ikke får en for stor kløft mellem den regionale og den kommunale psykiatri, fortæller Bente Gertz Hansen

Der er for Jeppe Bruun-Petersen heller ikke tvivl om, at der ligger en stor udfordring i overgangen mellem den behandlende psykiatri og socialpsykiatrien.

Han tilføjer:

- Derudover har vi jo hele tiden diskussionen om, hvor syg man populært sagt skal være, for at være berettiget til psykiatrisk behandling. Vi har i vores samfund alt for mange mennesker, der døjer med psykiske problemer, men som ikke er berettiget til behandling. Men ting tager tid, og vi tager hele tiden små skridt i den rigtige retning.

Et eksempel på et skridt i den rigtige retning er den klagevejledning, som Psykiatrisk Dialogforum behandlede på mødet.

- Vi har nu meget synligt nedskrevet, at klager skal betragtes som en positiv tilkendegivelse, der kan bruges til at gøre os endnu bedre. Patienter og pårørende skal vide, at det kan hjælpe ikke kun dem selv, men også andre, at de fortæller os, hvor vi kan gøre tingene bedre. Og vores medarbejdere skal blive endnu bedre til at tage godt imod klagerne og forstå, at en klage er en kvalitetsrapport, vi kan tage ved lære af, fortæller Bente Gertz Hansen.

Jeppe Brun-Petersen fortsætter:

- Vi skal opdyrke blomstrende processer i stedet for at grave dybere grøfter. Og når jeg nu nævner blomster, så er der alt for få buketter i psykiatrien. På en somatisk sengeafdeling ser du blomsterbuketter på alle sengeborde. Hvor er de henne i psykiatrien?

Det får Bente Gertz Hansen til at nævne et slogan fra Psykiatri Fonden: Tabuer skal tales ihjel.

- Og det er netop vores fælles udfordring. At sætte ord på og skabe åbenhed om psykisk syges forhold.

 

Fakta om Psykiatrisk Dialogforum

Foruden SIND er følgende organisationer repræsenteret:

Angstforeningen

Alzheimerforeningen

Bedre Psykiatri

Depressionsforeningen

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Landsforeningen af Psykiatribrugere (LAP)

 

Fra Regionsrådet deltager foruden formand Bente Gertz Hansen:

Andrea Terp Christensen 

Bente Bendix Jensen

Jytte Gramsstrup Lauridsen

Karen Baungaard

Otto Lück

Pierre Topaz

Psykiatrisk Dialogforum vil mødes mindst to gange om året.

 

Læs mere

Referat fra mødet

Oversigt over psykiatriens organisationer


Siden er sidst opdateret 31-3-2009Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring