Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Low budget fællesdage skaber kultur

Det er mandag morgen på Kresten Philipsensvej 4b i Aabenraa. I mødelokale 3 er ca. 15 kolleger fra Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Augustenborg ved at finde sig til rette. Her er lidt fodkoldt sådan en mandag morgen, men der er kaffe og te på kanden, og der står frisk morgenbrød, smør, ost og syltetøj på køkkenbordet.

Lige om lidt går den fjerde Kompetenceudviklingsdag i gang mellem de to hold kolleger fra hhv. Kolding og Augustenborg og afdelingssygeplejerske i Kolding, Rikke Augustinussen, afdelingssygeplejeske i Augustenborg, Gitta Hansen samt kvalitets- og udviklingskoordinator, Elisabeth Ellendersen. Medarbejderne er på skift af sted på dagene, og i dag skal det pågældende hold medarbejdere diskutere kontaktpersonordningen. Hvad forstår medarbejderne i Kolding og Augustenborg ved ordningen?

Kultur-og kompetenceudviklingsdage

Tekst: Charlotte S. Nygaard. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Men inden bliver der lige taget en runde siden sidst. Hvad rører sig i medarbejderne?

”Bliver der også plads til social- og sundhedsassistenter, når vi flytter til Aabenraa?,” vil en af medarbejderne vide. En anden vil gerne vide, hvor mange weekendvagter de kan forvente, når fusionen mellem de to afdelinger er en realitet i juni 2016. Og hvad med normeringerne i vagten?

”Vi bruger hver gang tid på at tale om tvivl, usikkerhed og frustrationer for at tage dem i opløbet,” forklarer Gitta Hansen, afdelingssygeplejerske i Augustenborg.

Restaurant Gyldne Måge

Kompetenceudviklingsdagene opstod ret hurtigt efter, at det blev offentliggjort, at døgninstitutionerne for unge i Augustenborg og Kolding skulle fusioneres.

”Hvordan skaber man en fælles kultur? Det gør man bl.a. ved at skabe indsigt i hinandens arbejdsmetoder og på den måde nedbryde fordomme om hinanden. Måske er vi mere ens, når det kommer til stykket,” siger Rikke Augustinussen, der er afdelingssygeplejerske i Kolding.

Nogle af de ting, der er diskuteret på Kompetenceudviklingsdagene er organisation og kultur, hvordan konceptet døgnpsykiatri implementeres og netværksarbejde fx Åben Dialog.

Nogle dage har der været eksterne indlæg. Andre har det været interne. Fælles for alle fire dage er, at det har været på lavt budget.

”Vi forsøgte at rejse nogle regionale kroner til dagene, men det lykkedes desværre ikke. Så vi holder det helt skrabet med madpakker,” siger Gitta Hansen med et smil.

Ud af lige netop discountløsningen er der faktisk dukket fælles oplevelser op, som hurtigt kan blive til små anekdoter mange år ud i fremtiden på en ny afdeling.

”Der jokes med, at så skal vi på restaurant i frokostpausen. Altså på McDonalds. Og så bliver der fyldt op i bilerne på tværs af afdelingerne og kørt af sted,” griner Rikke Augustinussen.

Man skal nemlig ikke underkende, hvor betydningsfuldt det er at sidde i samme lokale og diskutere både lavpraktiske og faglige emner med hinanden i seks-syv timer.

Aabenraa - kompetencedage

Afstand bliver mindre

”Vi har fx oplevet en stor forskel på forflytning af patienter fra en overfyldt afdeling i Kolding til Augustenborg. Tidligere kunne det godt være lidt problematisk og med distance til hinanden. I dag ved man, hvem man taler i telefon med – man har måske lige været afsted på en dag sammen – og så forløber alting langt mere smidigt,” siger kvalitets- og udviklingskoordinator Elisabeth Ellendersen.

En anden ting, de jævnlige ture til Kompetenceudviklingsdagene i Aabenraa også kan hjælpe på, er afstanden.

”Jo oftere medarbejderne kører turen til Aabenraa, jo bedre billede af afstanden, de nye kolleger og ledere håber vi, de får. At de kommer til at tænke ”Det er ikke så slemt det her.”, siger Rikke Augustinussen, der tilføjer, at dagene også er en oplagt måde for Gitta og hende til at se personalet an, inden de skal sammensætte den nye afdelings hold.

Det er fastlagt, at det bliver Gitta Hansen, der fortsætter som afdelingssygeplejerske for døgninstitutionen for unge i Aabenraa, mens Rikke skal være afdelingssygeplejerske for dagbehandlingen på den børnepsykiatriske afdeling i det kommende Familiehus i Aabenraa. Når de to afdelinger er fusioneret til næste år, stopper Kompetenceudviklingsdagene dog ikke.

”Der vil stadig komme mange spørgsmål i dagligdagen, som kræver svar. Og så skal vi have planlagt noget fælles, når holdet engang er sat. Men det skal ske i samarbejde med det nye hold med den lille udfordring, at vi ikke har penge afsat til det,” siger Gitta Hansen. 


Siden er sidst opdateret 9-5-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring