

Telepsykiatrisk Center i Odense gennemfører et videnskabeligt studie om brug af Virtual Reality (VR) til behandling af socialfobi.
Hvis du genkender enkelte eller flere af nedenstående problematikker, vil vi gerne invitere dig til at deltage i et studie, hvor vi undersøger brugen af Virtual Reality (VR) til behandling af socialfobi.
Formålet med studiet er at undersøge, om VR kan bidrage til en mere effektiv behandling af socialfobi.
Du vil derfor blive tildelt et forløb, som ikke nødvendigvis er det forløb, hvor du skal i behandling med VR-briller. Vi har 3 forløb for at have et sammenligningsgrundlag, så vi ud fra resultaterne fra behandlingen i hvert forløb kan vurdere, om VR behandling rent faktisk virker.
Behandlingen består af et 10 ugers program baseret på kognitiv adfærdsterapi.
Vælger du at deltage i studiet, vil der blive trukket lod om hvilket af de tre nedenstående behandlingsforløb, du skal deltage i. Behandlingen består i forløb 1 og 2 af 1 ugentlig individuel session med en psykolog i 10 uger i træk. I forløb 3 er det hver anden uge.
De første sessioner vil blive brugt på, at du sammen med en psykolog får viden om socialfobi, og at i sammen arbejder med tanker og følelser, der er forbundet med lidelsen. Herefter vil du i samarbejde med psykologen fortsætte til eksponering, hvor du systematisk konfronteres med den frygtede situation under trygge og kontrollerede forhold.
I dette forløb vil eksponeringen bestå af rollespil og støttet eksponering, enten på psykologens kontor eller udenfor, i situationer hvor den sociale angst opstår.
De første sessioner vil også her blive brugt på, at du sammen med en psykolog får viden om socialfobi, og at i sammen arbejder med tanker og følelser, der er forbundet med lidelsen. Herefter vil du i samarbejde med psykologen fortsætte til eksponering, hvor du systematisk konfronteres med den frygtede situation under trygge og kontrollerede forhold.
I dette forløb vil du med VR-briller være i en virtuel verden, hvor du bliver eksponeret for situationer, som personer med socialfobi ofte finder vanskelige.
Her vil du arbejde med afspænding og ro med VR-briller. Situationerne i VR vil her ikke dreje sig om din angst, men om at opnå indre ro. Her skal du fx svømme med delfiner i en virtuel verden.
Efter 10 uger med afspændingsforløbet vil du blive tilbudt at fortsætte i et af de første to forløb.
VR er en teknologi, som oprindeligt er udviklet til computerspil. Her kan spilleren ved hjælp af de særlige VR-briller opleve at være fysisk inde i spillet, hvilket gør oplevelsen mere virkelighedstro.
I vores studie bruger vi VR-brillerne til at give dig oplevelser fra dagligdagen eller give dig en virkelighedstro følelse af at være i en given situation uden rent faktisk at være der i virkeligheden.
Forskning fra udlandet viser, at socialfobi kan behandles i VR. Telepsykiatrisk Forskningsenhed undersøger, hvordan det danske tilbud fungerer sammenlignet med traditionel behandling.
Behandlingen kan søges af alle borgere i Danmark og er et gratis tilbud.
GRUNDET STOR INTERESSE FOR PROJEKTET, HAR VI MÅTTE OPRETTE EN VENTELISTE, DA VI IKKE KAN OPTAGE ALLE I PROGRAMMET MED DET SAMME. DU KAN STADIG TILMELDE DIG, OG VIL HØRE FRA OS SÅ SNART VI HAR LEDIGE PLADSER.
Hvis du er interesseret i at deltage, skal du klikke på linket herunder.
Når du klikker på linket og anmoder, skal du først udfylde et spørgeskema, der screener dig for socialfobi. Det tager ca. 5 minutter at besvare spørgsmålene, og du får med det samme svar på, om du kan fortsætte din ansøgning om behandling.
Opfylder du i første omgang kriterierne for socialfobi, bliver du indkaldt til en samtale. Du vælger selv, om denne samtale skal foregå på Telepsykiatrisk Center (Heden 11, 5000 Odense C) eller via video.
Hvis vi vurderer, at vores behandlingstilbud passer til dig, vil du inden for max 30 dage starte din behandling ved Telepsykiatrisk Center.
Hvis du beslutter, at du vil deltage i studiet, vil vi bede dig om at underskrive en samtykkeerklæring. Det er frivilligt at deltage i studiet og du kan når som helst og uden at give en grund, trække dit samtykke tilbage. Din beslutning om hvorvidt du deltager eller ej vil ikke få konsekvenser for din adgang til andre tilbud om støtte og behandling.
Der bliver udarbejdet rapporter på ikke-personhenførbart niveau, der giver et overblik over det samlede antal deltagere og deres forløb. Alle oplysninger og data fra programmet bliver behandlet fortroligt.
Behandlingstilbuddet bygger på en bevilling, som løber fra 2019 til sommeren 2021. I den periode har vi ressourcer til at behandle 90 personer med socialfobi.
Der kan være grunde til, at denne type behandling ikke er det bedste behandlingstilbud til dig. Det kan eksempelvis skyldes øvrige psykiske problemer. Hvis det ikke er muligt at opnå behandling hos os, anbefaler vi, at du tager kontakt til din egen læge eller søger alternative tilbud.
Som deltager i studiet bidrager du til at skabe vigtig ny viden om, hvordan VR-baseret behandling virker, og om den kan tilbydes til andre i fremtiden. Alle deltagere, som gennemfører hele forløbet, vil som tak modtage et gavekort på 500 kr. Du skal være opmærksom på, at gavekortet er skattepligtigt. Transportgodtgørelse vil blive givet efter aftale.
Oplysninger om studiet vil løbende blive formidlet i dansk og udenlandsk presse, videnskabelige tidsskrifter og konferencer samt på Telepsykiatrisk Centers hjemmeside. Alle resultater er anonyme og kan ikke spores tilbage til studiets deltagere, hvorfor vi heller ikke kan udlevere dine personlige resultater.
Eik Runge
Studentermedhjælper, psykologistuderende
E-mail: Eik.Runge@rsyd.dk
Tlf: 2180 9853
Lars Clemmensen
Psykolog, PhD, Projektleder,
E-mail: Lars.Clemmensen@rsyd.dk
Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring