Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Forskningskoordinator Allan Hvolby

Vil udvikle og ikke kun producere

Allan Hvolby, speciallæge og ph.d., Børne- og Ungdomspsykiatri Esbjerg, forskningskoordinator for børne- og ungdomspsykiatrien i den vestjyske del af Region Syddanmark. Tlf. 79182924, allan.hvolby@psyk.regionsyddanmark.dk.

Forskningskoordinator Allan Hvolby, Esbjerg

Da Allan Hvolby i 1996 blev uddannet læge fra Århus Universitet troede han, at han skulle satse på en karriere som børnelæge. Men da han i 1999 kom på specialafdelingen for børnepsykiatri på sygehuset i Esbjerg, blev han fanget af de psykiatriske problemstillinger.

Allan Hvolbys interesse har siden hen gået i retning af det neuropsykiatriske – ADHD, Autisme og Tourettes syndrom hos børn og unge – områder, han også har koncentreret en stor del af sin forskning omkring.

Grønland
Interessen for forskning opstod dog allerede under lægestudiet. Allan Hvolbys første forskningsprojekt bragte ham til Grønland for at undersøge grønlændernes sygdomsopfattelse. Projektet ”Hvordan er det at være grønlænder i et dansk sundhedssystem” udsprang af en række interviews af grønlændere indlagt på Rigshospitalet. Svarene indikerede, at grønlændere bruger mindre medicin end danskerne, og deres forventninger til helbredelse er generelt mindre.

Sidenhen fulgte et projekt om hjertekarsygdomme på Grønland.

Søvnforstyrrelser hos børn med ADHD, kugledynen mm.
I takt med, at neuropsykiatrien fangede Allan Hvolbys interesse, har hans forskning også været målrettet dette område. Hans ph.d. projekt handlede om ”Søvnforstyrrelser hos børn med ADHD”, hvilket sidenhen førte til forskning i Kugledynens effekt på ADHD-børn med søvnproblemer.

Af øvrige neuropsykiatriske forskningsprojekter kan nævnes: Børn med encoprese (ufrivillig afføring) – er det somatisk eller psykiatrisk?, Projekt SMS, der er en daglig påmindelses-sms til unge i psykiatrisk behandling, og som formentlig kan forbedre deres evne til at huske at tage deres medicin.

Herudover har han afsluttet et pilotprojekt om remediation hos unge med skizofreni - kan man ved hjælp af computerspil styrke de unges kognitive funktioner – som han nu er ved at søge midler til, skal blive et egentligt forskningsprojekt.

Forskningsprojektet om Kugledynens effekt på ADHD-børn med søvnproblemer affødte en interessant observation. På blot 14 dage blev testpersonernes generelle symptomer på ADHD forbedret med 10 pct. blot ved at benytte Kugledynen.

Allan Hvolby har netop modtaget forskningsmidler fra regionen til at starte et nyt projekt, der skal undersøge, om brugen af Kugledynen over længere tid kan nedbringe børnenes symptomer på ADHD og dermed også deres medicinforbrug.

Som forskningskoordinator i Vestjylland glæder Allan Hvolby sig til at bygge forskningstraditionerne op i det vestjyske og at få sine kolleger til at deltage i opgaven med at udvikle og ikke bare producere.

Konkret ser han Vestjylland som både udviklende på forskningsområdet og som bidragende til den øvrige forskning i Psykiatrien i Region Syddanmark. Bl.a. ved at samarbejde om at indhente data på tværs af afdelingerne til forskningsprojekter. Noget, Allan Hvolby påpeger, vil stille Region Syddanmarks forskning endnu stærkere internationalt.


Siden er sidst opdateret 28-11-2011Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt